Hantumhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hantumhuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hantumhuizen Wapen van Hantumhuizen
Details Details
Locatie
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53°22'19"NB, 5°59'49"OL
Algemeen
Inwoners (2007) 225
Overig
Postcode 9144
Netnummer 0519
Foto's
Sint-Annakerk
Sint-Annakerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hantumhuizen (Fries: Hantumhuzen) is een terpdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken]

Het ligt ten noorden van Dokkum, en heeft ongeveer 225 inwoners (2007). Over water is Hantumhuizen ontsloten via de Hantumhusterfeart, een vaart die vanuit de dorpskom uitkomt op het riviertje de Peasens. Hantumhuizen is over water alleen bereikbaar voor de kleine recreatievaart (kano's en kleine sloepjes).

Hantumhuizen bestaat uit een dorpskern, de buurtschap 'Hantumerhoeke' en een aantal verspreid liggende boerderijen. In totaal heeft Hantumhuizen 89 woningen. In de buurtschap 'Hantumerhoeke' staat de lagere school met de naam 'de Fjouwerhoeke' omdat 4 wegen naar de school leiden en omdat op de school kinderen zitten uit vier dorpen (Hantumhuizen, Hantumeruitburen, Hantum en Hiaure).

Zoals de naam al aangeeft, zijn dit huizen bij Hantum. Het dorp is in de middeleeuwen ontstaan op een hoge terp. De terp is in 1891 grotendeels afgegraven.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Poptastate is een laatachttiende-eeuwse kop-hals-rompboerderij en is als enige overgebleven van de stinsen die in het dorp hebben gestaan.
  • Sint-Annakerk. De zadeldaktoren van deze (voormalige) Nederlands Hervormde kerk dateert uit ca. 1200, in de 13e eeuw is de eenbeukige kerk gebouwd. In de 18e eeuw is het koor toegevoegd. De kerk is een voor Friesland zeldzaam voorbeeld van romanogotiek. Opvallend zijn de tweekleurige patronen (rechthoeken en bloemmotief) waarmee al het pleisterwerk is beschilderd, alsmede de cirkels van siermetselwerk.
  • Naast de kerk, langs de weg, staat een kunstwerk in de vorm van een opengeslagen boek. In het boek staat het dorpsgedicht dat de Friese dichter Anders Minnes Wybenga (1881-1948) voor Hantumhuizen heeft geschreven.
  • De Bernejister is een zogenaamd 'tipelfjild', een klein sportveldje waar zomers wordt getipeld. Tipelje is een oude Friese volkssport. Een deel van het veld is in gebruik als speelplaats voor de kinderen.

Trivia[bewerken]

Hantumhuizen heeft een bloeiende vereniging voor dorpsbelang met een aantal commissies die zorgen voor de leefbaarheid in het dorp. Op het adres Wierumerwei 1 is dorpshuis 'It Tiksel' gevestigd. Bijna iedere avond is hier wel een activiteit (van tekenen, tot countrylinedansen tot de schietvereniging).

Jaarlijkse tradities[bewerken]

  • 30 april: Markt (verkoop bloemen en kindermarkt);
  • Laatste zaterdag in juni: ringrijderij;
  • Jaarlijks wandeldriedaagse en Tipelje;
  • 24 december: herderstocht (op zoek naar de kerststal);
  • Elk oneven jaar: dorpsfeest;
  • Elk even jaar: gezamenlijk dorpsfeest met versierde wagens samen met Hantumeruitburen, Hantum en Hiaure.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]