Wie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wie
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Wie (Friesland)
Wie
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 23′ NB, 6° 2′ OL
Overig
Postcode 9143
Woonplaats (BAG) Nes
Belangrijke verkeersaders N358
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wie is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland die ligt ten noordwesten van Oosternijkerk en Bollingawier, ten zuidoosten van Wierum en ten zuidwesten van Nes, niet ver van de Waddenzee. De bebouwing ligt aan de Wiesterwei tussen de N358 en het dorp Nes, waar het formeel ook onder valt.

Het eerste huis van een rijtje huizen vanaf Nes gezien heeft de adressering nummer 1. Het ligt aan de andere kant van de weg dan de bebouwing van het dorp zelf, die begint met nummer 24 (anno 2019). Na het eerste buurtje ligt de buurtschap in een vork van de wegen.

Aan de zijweg van deze vork ligt de oorsprong van de buurtschap. Daar liggen enkele boerderijen bij elkaar. Soms beperkt men de buurtschap tot deze bebouwing. Door de buurtschap stroomt de Wierumer Opvaart en erlangs ook de Paesens en de Nesser Opvaart.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap werd in de 14e eeuw vermeld als Norther Hee, in 1439 als Hwe, in 1448 als Weye, in 1511 als Hwee en Huwee en in 1718 als Wie.

Wat precies de plaatsnaam kan betekenen is onduidelijk. Men dacht wel aan een verbogen versie van wier, maar de oudere plaatsnamen duiden daar eigenlijk niet op. Een andere verklaring van de oudste naam kan zijn dat het een noordelijk gelegen ankerplaats was, van de gereconstrueerde benaming 'hede'.

Voor de gemeentelijke herindelingen in 1984 behoorde Wie tot de gemeente Oostdongeradeel. Daarna tussen 1984 en 2018 tot de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.