Sibrandahuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sibrandahuis
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Sibrandahuis (Friesland)
Sibrandahuis
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 21′ NB, 6° 1′ OL
Overig
Postcode 9121
Woonplaats (BAG) Aalsum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Sibrandahuis (Fries: Sibrandahûs) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De plaats dient niet te worden verward met Sijbrandahuis in de naastgelegen gemeente Dantumadeel, waarvan de Friese naam eveneens Sibrandahûs luidt.

Het ligt ten zuidwesten van Wetsens, ten noordoosten van Dokkum en ten oosten van Aalsum, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Sybrandawei. Soms wordt de noordelijke bewoning, aan de Dokkumerwei erbij gerekend.

De bewoning bestaat uit enkele huizen en boerderijen. De hoek van de kruising van de wegen Dokkumerwei, Sybrandawei en Mockemawei wordt ook wel Swarte Mosk genoemd, wat ook wel als een eigen plaats werd beschouwd maar de meeste bewoning ervan is verdwenen. Alleen de boerderij uit 1910 is feitelijk nog er van over.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van de plaats is zover bekend is in 1511 wanneer het als Sijbranda Huyijs werd vermeld. In 1543 werd de plaats vermeld als Sybrandehuysum, in 1545 als Sybranthuisen, in 1164 en rond 1700 als Sibranda Huys en in 1855 als Sibrandahuis.

Stinstrastate in 1973

In 1853 vindt op de plek van de buurtschap op een kaart de naam Zieverenhuis, maar dat zal een misverstand zijn. De plaatsnaam duidt erop dat het een nederzetting (huis/huizen) was van of bewoond door Sibrand.

Rijksmonument[bewerken | brontekst bewerken]

De boerderij Stintrastate uit 1900 is een rijksmonument. Het is kop-hals-rompboerderij en de verbindingsweg met Dokkumerwei is er naar vernoemd, de Stinstrawei. Maar ook naar de voormalige state die er daarvoor heeft gestaan, de Stinstrastate. De state werd voor het eerst genoemd in 1583 als een Fries langhuis.