Wierum (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wierum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Wierum Wapen van Wierum
Details Details
Wierum (Friesland) (Friesland (hoofdbetekenis))
Wierum (Friesland)
Map NL Dongeradiel Wierum.png
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 360
Foto's
Wierum achter de zeedijk
Wierum achter de zeedijk
Wierum vanuit de lucht
Wierum vanuit de lucht
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland
Geen haan, maar een tweemast schokker op de kerktoren van Wierum

Wierum is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân in de provincie Friesland gelegen tegen de Waddenzeezeedijk, die in een bocht om het dorp heenloopt. Het dorp telde in 2009 360 inwoners[1]. Het dorp fungeert als startpunt van wadlooptochten naar de Engelsmanplaat.

Geschiedenis[bewerken]

Wierum is een terpdorp. Op de terp staat de rond 1200 gebouwde Mariakerk. Het grootste deel van de kerk is in de 20e eeuw vervangen door nieuwbouw, alleen de toren met de westzijde van de kerk zijn nog in de oorspronkelijk staat gebleven. In de loop der tijd is de noordoostelijke zijde van het dorp door overstromingen in zee verdwenen. De kerk, die oorspronkelijk in het midden van het dorp lag, ligt nu tegen de zeedijk aan. De windvaan op de kerktoren, in de vorm van een aak, herinnert aan het visserijverleden van het dorp.

In de 19e eeuw vormde de visserij een belangrijke bron van inkomsten voor het dorp. Op 1 december 1893 vergingen 13 van de 17 vissersboten tijdens een zware sneeuwstorm. Daarbij kwamen 22 vissers om het leven. Een vissersmonument bij de zeedijk herinnert aan deze gebeurtenis.

Bij de kerk staat ook een standbeeld van een wjirmdolster, een pierensteekster. Ook dit beeld herinnert aan de periode van de zeevisserij, waarbij vrouwen van het dorp zeepieren zochten op het wad voor de visvangst.

Bekende Wierumers[bewerken]

  • Hebbe Hebbes (1850-1931), burgemeester van achtereenvolgens Zuidlaren, Delfzijl en Schoterland.
  • De Fries/Amerikaanse auteur Meindert de Jong (1901/1991). De Jong schreef meer dan 25 kinderboeken, waar hij in 1957 de Duitse Jeugdliteratuurprijs en in 1962 de Hans Christian Andersen Award voor kreeg.
  • Freerk Kamma (1906-1987), zendeling en antropoloog in Nederlands Nieuw-Guinea
  • David Cornel DeJong, broer van Meindert de Jong, schrijft over zijn jeugd in Wierum in zijn boek, "With a Dutch Accent" (1944). In 1969 ontving hij de National Book Award in Childrens Literature voor zijn boek "Journey from Peppermint Street". Hoewel grotendeels fictief was het boek ook gebaseerd op zijn jeugdherinneringen in Wierum. De naam "Peppermint street" ontleende hij aan de nu nog bestaande Muntjestege, een klein steegje dat vanaf het plein voor de kerk naar de Hoofdstraat loopt.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Vliet, Herman J. van Achter het lijk wordt niet gesproken!, uitg. Douma, Dokkum, 2002
  • Kooi, Jannie van der Wierum: dêr't de dyk it lân omklammet, uitg. Dokkumer Diep, Dokkum, 1993 (uitgave 100 jaar na de ramp van 1 december 1893)
  • Kamminga, D. J. De ramp te Wierum, 1 december 1893, uitg. Museum It fiskerhúske, Moddergat, 1980