Meindert DeJong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Meindert DeJong, soms gespeld als de Jong, De Jong of Dejong (Wierum, 4 maart 1906 - 16 juli 1991) was een Amerikaans schrijver van Nederlandse afkomst. Hij is bekend geworden als schrijver van jeugdboeken. In 1962 won hij de Hans Christian Andersenprijs voor zijn bijdrage aan de jeugdliteratuur. In 1973 ontving hij in Nederland een zilveren griffel.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

De Jong werd geboren in het Friese Wierum in een gezin dat in 1914 naar de Verenigde Staten emigreerde. Meindert bezocht een Nederlandse calvinistische middelbare school en ging vervolgense naar Calvin College in Grand Rapids, Michigan. Hij studeerde ook aan de Universiteit van Chicago maar maakte zijn studie niet af.

Gedurende de Grote Depressie had De Jong uiteenlopende banen. Op aanraden van een plaatselijke bibliothecaris begon hij jeugdboeken te schrijven. Zijn eerste boek, The Big Goose and the Little White Duck, verscheen in 1938. Hij schreef nog enkele boeken alvorens toe te treden tot het Amerikaanse leger gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij werd uitgezonden naar China.[1]

Na de oorlog hervatte hij zijn schrijfwerk en woonde een tijd in Mexico. Na een periode in Michigan vestigde hij zich in North Carolina maar hij keerde aan het eind van zijn leven terug naar Michigan.

Zes boeken van De Jong werden geïllustreerd door Maurice Sendak.

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Meindert DeJong.