Maurice Sendak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tekst op muur in Wicker Park

Maurice Bernard Sendak (Brooklyn, New York, 10 juni 1928Danbury, Connecticut, 8 mei 2012) was een Amerikaanse schrijver en illustrator van kinderboeken.

Zijn bekendste werk is het boek Where the Wild Things Are (1963). Het boek werd in Nederland uitgeven onder de titel Max en de Maximonsters. Sendak schreef en illustreerde ook een tekenfilmserie genaamd Bumble Ardy, gebaseerd op zijn eigen boek. Jim Henson deed daarbij de stem van Bumble Ardy. Sendak illustreerde verder de Kleine Beer-serie, geschreven door Else Holmelund Minarik.

In de jaren tachtig componeerde de Britse componist Oliver Knussen op libretti van Sendak de kinderopera’s: Where the Wild Things Are en Higglety Pigglety Pop!, gebaseerd op Sendaks gelijknamige kinderboeken. In 2009 verscheen de door Spike Jonze geregisseerde speelfilm Where the Wild Things Are, gebaseerd op het boek Max en de Maximonsters. In 1974 was ook al eens een verfilming van dit boek verschenen.

Sendaks boeken waren vaak onderwerp van discussie. Het boek In the Night Kitchen (1970) werd in de Verenigde Staten regelmatig verbannen van scholen en bibliotheken.[1]

In 2003 won Sendak de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Sendak overleed op 83-jarige leeftijd aan complicaties ten gevolge van een beroerte.[2]

De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Maurice Sendak.