Herman Melville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Melville
Herman Melville in 1860
Herman Melville in 1860
'I love all men who dive'
Algemene informatie
Geboren New York, 1 augustus 1819
Overleden aldaar, 28 september 1891
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1846-1891
Genre roman, novelle
Invloeden de bijbel, Shakespeare, Milton
Bekende werken Typee, Moby-Dick, Bartleby, Benito Cereno
Uitgeverij Harper
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Herman Melville (New York, 1 augustus 1819 - aldaar, 28 september 1891) was een Amerikaans schrijver van romans, novellen, en gedichten. Zijn bekendste werken zijn de romans Typee (1846) en Moby-Dick (1851) en de novellen Bartleby, the Scrivener (1853) en Benito Cereno (1855). In zijn tijd waren Zuidzeeavonturen een populair literair genre in de Verenigde Staten, maar bij zijn dood was hij alweer vrijwel vergeten.

Levensloop[bewerken]

Van moederszijde kwam Melville voort uit het geslacht Gansevoort, een belangrijke Nederlands-Amerikaanse familie. Geboren in New York als derde kind van een importeur en handelaar, stopte Melville na de dood van zijn vader in 1832 abrupt met zijn formele onderwijs, kort nadat faillissement de familie in financiële problemen bracht. Melville was even schoolmeester voordat hij in 1839 naar zee ging. Deze reis als matroos op een koopvaardijschip naar Liverpool werd de basis voor zijn vierde boek Redburn (1849). Eind december 1840 monsterde hij aan op de Acushnet voor zijn eerste reis op de walvisvaart, maar deserteerde 18 maanden later op de Marquesaseilanden. Zijn eerste boek, Typee (1846), een fictief verslag van zijn leven onder de inboorlingen daar, was zo succesvol, dat hij een vervolg schreef, Omoo (1847). In datzelfde jaar trouwde Melville met Elizabeth Knapp Shaw; hun vier kinderen werden tussen 1849 en 1855 geboren. In augustus 1850 verhuisde Melville met zijn gezin naar een boerderij in de buurt van Pittsfield, Massachusets. Daar had hij met Nathaniël Hawthorne een diepgaande maar kortdurende vriendschap. De publicatie van Moby Dick in 1851 kreeg gemengde kritieken en was ook geen commercieel succes. Minder dan een jaar later, na de koele ontvangst van zijn werk Pierre, leek Melvilles literaire carrière tot een einde te zijn gekomen. De volgende jaren ging hij korte verhalen schrijven voor tijdschriften, zoals Bartleby, the Scrivener en Benito Cereno. Nadat het als feuilleton uitgegeven Israël Potter in 1855 als boek was uitgegeven, werden de korte verhalen in 1856 als The Piazza Tales gebundeld.

In 1857 maakte Melville reizen naar Engeland en het Midden-Oosten. Twintig jaar later verwerkte hij zijn reiservaringen door Egypte en Palestina in de heldendicht Clarel: A poem and Pilgrimage in the Holy Land (1876). In 1857 publiceerde hij The Confidence-Man, zijn laatste prozastuk. Na verzekerd te zijn van een baan als douaneambtenaar, verhuisde hij naar New York. Daar begon hij met het schrijven van poëzie en publiceerde hij zijn dichterlijke kijk op morele vraagstukken van de Burgeroorlog in Battle-Pieces and Aspects of the War (1866). In 1867 stierf zijn oudste zoon Malcolm door een zelf toegebrachte kogelwond. In 1856 ging Melville als douaneambtenaar met pensioen en publiceerde op eigen kosten twee bundels poëzie. Aan het eind van zijn leven keerde hij terug naar proza en schreef Billy Budd, Sailor. Onvoltooid door zijn dood, werd het uiteindelijk in 1924 uitgegeven. Het werd bewerkt voor een toneelstuk op Broadway, in 1951 als opera in Engeland en tien jaar later als film.

Melville overleed in 1891 aan de gevolgen van hartverwijding, waardoor de hernieuwde belangstelling voor zijn werken werd afgeremd.

Herwaardering en erkenning[bewerken]

De herdenking in 1919 van zijn honderdste geboortedag was tevens het begin van de literaire ‘Melville Wedergeboorte’, toen literatuurwetenschappers zijn werken herontdekten en deze classificeerden als wereldliteratuur.

In de jaren twintig werd zijn langste roman Moby Dick or The Whale herontdekt, evenals Billy Budd. Juist Moby Dick uit 1851 had tijdens zijn leven het begin gemarkeerd van de afname van zijn populariteit. Tegenwoordig wordt Melville beschouwd als een van de belangrijke figuren uit de Amerikaanse literatuur. Moby Dick is sinds 1926 al zeker vijf keer verfilmd of voor televisie bewerkt.

Titelpagina van de eerste editie van Moby-Dick, 1851

Bibliografie[bewerken]

Romans[bewerken]

 • Typee: A Peep at Polynesian Life (1846)
 • Omoo: A Narrative of Adventures in the South Seas (1847)
 • Mardi: And a Voyage Thither (1849)
 • Redburn: His First Voyage (1849)
 • White-Jacket: or, The World in a Man-of-War (1850)
 • Moby-Dick; or, the Whale (1851)
 • Pierre: or, The Ambiguities (1852)
 • Israel Potter: His Fifty Years of Exile (1855)
 • The Confidence-Man: His Masquerade (1857)
 • Billy Budd, Sailor: An Inside Narrative (1924)

Korte verhalen[bewerken]

 • The Piazza Tales (1856)
  • The Piazza
  • Bartleby the Scrivener
  • Benito Cereno
  • The Lightning-Rod Man
  • The Encantadas, or Enchanted Isles
  • The Bell-Tower

Gedichten[bewerken]

 • Battle Pieces: And Aspects of the War (1866)
 • Clarel: A Poem and Pilgrimage in the Holy Land (1876)
 • John Marr and Other Sailors (1888)
 • Timoleon (1891)

Trivia[bewerken]

 • Herman Melvilles achter-achterneef Richard Melville Hall is beter bekend als Moby.
Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Author:Herman Melville op de Engelstalige versie van Wikisource.