Nathaniel Hawthorne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nathaniel Hawthorne tussen 1860 en 1864

Nathaniel Hawthorne (4 juli 1804 - 18 mei 1864) was een Amerikaans schrijver van romans en korte verhalen wiens werk handelde over de ethische problemen van zonde, straf en verzoening. Zijn hoofdwerk is The Scarlet Letter.

Levensloop en afkomst[bewerken]

Nathaniel Hawthorne werd geboren in Salem in Massachusetts. Zijn vader was kapitein op de grote vaart. De vroegste Amerikaanse voorouder van Hawthorne was William Hathorne. Deze vestigde zich tussen 1630 en 1633 in de jonge Massachusetts Bay Colony. Nog in Engeland had hij zich van de officiële kerk afgewend en zich bekeerd tot het bevindelijke Calvinistische puritanisme. Hij ontwikkelde zich tot een fanatiek beoordelaar van de theologische opvattingen en levenswandel van zijn medekolonisten. Met name richtte hij zich op de onderdrukking en bestraffing van Quakers. Een van zijn zonen, John Hathorne, volgde in zijn vaders voetsporen, maar dan gericht op heksen. Hij verhoorde verdachten ten behoeve van de Heksenprocessen van Salem. Generaties later voelde Nathaniel Hawthorne - de letter w moest de afstamming verdoezelen - nog een diepe familieschuld over deze fanatiek-Puriteinse voorvaderen. Hij komt daar voor uit in The Custom House, de lange inleiding tot het eigenlijke verhaal van The Scarlet Letter.

Loopbaan[bewerken]

Kort nadat hij van school kwam in 1828 gaf hij zelf het boek Fanshawe uit. Na het mislukken van deze eerste roman werden een aantal van zijn verhalen gepubliceerd in Twice-Told Tales (1837), waardoor Hawthorne naam maakte als een toonaangevend schrijver. Deze vroege werken zijn grotendeels historische schetsen, symbolische en allegorische verhalen over het omgaan met de effecten van het puritanisme in het koloniale New England.

Bibliografie[bewerken]

Romans[bewerken]

Verhalenbundels[bewerken]

  • Twice-Told Tales (1837)
  • Grandfather's Chair (1840)
  • Mosses from an Old Manse (1846)
  • The Snow-Image, and Other Twice-Told Tales (1852)
  • A Wonder-Book for Girls and Boys (1852)
  • Tanglewood Tales (1853)
  • The Dolliver Romance and Other Pieces (1876)
  • The Great Stone Face and Other Tales of the White Mountains (1889)
  • The Celestial Railroad and Other Short Stories

Poëzie[bewerken]

Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Author:Nathaniel_Hawthorne op de Engelstalige versie van Wikisource.