Faun (mythisch wezen)
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen

Een faun met zijn panfluit door de Hongaarse schilder Pál Szinyei Merse
Een faun is een mythologisch wezen. Het was een god uit de Romeinse sagenleer. Later werd de faun vaak als bosgod voorgesteld.
Een faun heeft (vaak, maar niet altijd) het achterlichaam van een bok, met gespleten hoeven, en het bovenlichaam van een mens. Hij heeft hoorns op zijn hoofd en wordt vaak afgebeeld met een panfluit. In de middeleeuwen werd de faun gezien als een duivel, de bokkenpoten waren het herkenningsteken ervan.
Een faun moet niet worden verward met een sater (satyr) of een centaur. Een faun is vriendelijker, behulpzamer, menselijker; een sater is dierlijker en wellustiger. Een centaur heeft het onderlichaam van een paard. Bovendien heeft een centaur vier paardenpoten en met de menselijke armen dus zes ledematen.
De faun in literatuur[bewerken | brontekst bewerken]
- The Chronicles of Narnia of in Nederlandse vertaling: De Kronieken van Narnia.
De faun in films[bewerken | brontekst bewerken]
- El laberinto del fauno (Het doolhof van de faun); incorrect in het Engels vertaald als Pan's Labyrinth
De faun in muziek[bewerken | brontekst bewerken]
- De Franse componist Claude Debussy schreef een orkestwerk waarin een ontwakende faun centraal staat: Prélude à l'après-midi d'un faune.
Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]
- Pan - Griekse god van het woud en patroon van de herders en hun kudden, met het onderlijf en de hoorns van een geit, maar een menselijk bovenlijf.
- Faunus (god) - Romeinse natuurgod - de beschermer van het vee en de akkers, brengt dan ook vruchtbaarheid, wordt later gelijkgesteld met Pan.
![]() |
Zie de categorie Fauns van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. |