Kunstenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monet aan het werk, geschilderd door Manet

Een kunstenaar is iemand die zijn of haar creatieve begaafdheid gebruikt om kunst te maken. De term wordt tegenwoordig gebruikt voor beoefenaren van elke kunstvorm: beeldende kunst, muziek, literatuur, theater, film en fotografie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

Een hedendaagse kunstenaar specialiseert zich vaak in een specifieke discipline. In het geval van beeldende kunst kan dit zijn:

Iedereen kan zich kunstenaar noemen of kan kunstenaar genoemd worden. Dit laatste kan dan soms ironisch bedoeld zijn. Minder ironisch zijn de nieuwe termen voor sociale kunst, kunst als brug tussen mensen en systemen, kunst als verbeelding van of verleiding tot technische systemen. Kunst als wijze van relatie en relatie van wijzen (kunstproductie versus -consumptie in balans). Ook uitvinders behoren soms tot de familie van kunstenaars, omdat beoordelaars van de validiteit van uitvindingen kijken naar 'the state of the art'. In eigen taal is dat de stand der techniek. De Hogere Technische School te Groningen is derhalve in de jaren 1970 samengevoegd met de kunstopleiding Academie Minerva. In Arnhem zijn kunstopleiding én ateliers gevestigd in voormalige kantoren van het elektriciteitsbedrijf en vormt sinds de jaren '90 een examenobject van ArtEZ (stalen kunstobject) een brug tussen de netbeheerder van elektrische stroom Liander en de rivier de Nederrijn.

Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Kunstenaar.