Moderne kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Juan Gris: Portret van Picasso, 1912
Juan Gris, Zonwereing, 1914 kubisme
Tijdschrift Merz van El Lissitzky en Kurt Schwitters
Franz Marc, expressionisme
Amedeo Modigliani: Portret van Moise Kiesling, 1915
Kazimir Malevitsj: Suprametisme, 1915
Fernand Léger: Grand parade, 1958
Marsden Hartley: Portrait of a German Officer, 1914-1915
Robert Delaunay: Hommage à Blériot, 1914

Moderne kunst is de term die algemeen gebruikt wordt voor de avant-gardistische artistieke uitingen vanaf het begin van de 20e eeuw tot ongeveer de jaren 60. Belangrijke stromingen in de Moderne Tijd waren kubisme, futurisme, dadaïsme en surrealisme. Modernisme uitte zich zowel in de schilderkunst als in de beeldhouwkunst. Een algemeen kenmerk van de moderne kunst is de drang om te experimenteren en het scheppen van een grotere afstand tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid, bijvoorbeeld door een verregaande abstractie of de nadruk op het kunstwerk als idee.

Een belangrijke mijlpaal voor de doorbraak van de moderne kunst in Amerika was de Armory Show, officieel International Exhibition of Modern Art, een tentoonstelling in 1913 in New York. Deze expositie was voorafgegaan door en geïnspireerd op de Sonderbund-Ausstellung in 1912 in Keulen. Een kunsthistoricus die met zijn geschriften het denken over de moderne kunst beïnvloedde was Daniel-Henry Kahnweiler. Hij vertegenwoordigde in zijn galerie onder anderen Pablo Picasso en publiceerde in 1920 'De weg naar het kubisme'. Het einde van de moderne kunst als dominante stroming kwam vanaf de late jaren 1960 met het ontstaan en de geleidelijke verbreiding van het postmodernisme.

Abstracte kunst is een richting binnen de moderne kunst waarin niet wordt geprobeerd om objecten uit de natuurlijke wereld exact weer te geven. Vormen en kleuren verwijzen niet naar iets anders door het detailgetrouw af te beelden maar drukken iets uit door hun intensiteit en contrast. De kunst die sinds de jaren 60 gemaakt wordt, wordt meestal aangeduid met hedendaagse kunst. Kunst van jonge, veelbelovende of nog niet gevestigde kunstenaars noemt men ook actuele kunst. In diverse musea over de hele wereld wordt de moderne schilderkunst en beeldhouwkunst tentoongesteld.

Richtingen binnen de moderne kunst[bewerken]

Schilderstijlen die ruim genomen tot de moderne kunst gerekend worden zijn:

Voorlopers
20e eeuwse moderne kunst

Bekende kunstenaars van de moderne kunst[bewerken]

Impressionisme 1885 - 1890 (de pioniers)[bewerken]

Fauvisme of Les Fauves 1898-1908[bewerken]

Deze schilders gebruikten veelal ongemengde kleuren.

Expressionisme 1905 - 1940[bewerken]

Kubisme 1906 - 1920[bewerken]

Constructivisme[bewerken]

Suprematisme[bewerken]

Abstracte kunst 1920[bewerken]

Surrealisme 1930[bewerken]

Cobra 1948[bewerken]

Nederlandse Cobraschilders:

Vormgeving[bewerken]

Zie ook[bewerken]