Posthoorngroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Posthoorngroep was een groep kunstenaars uit Den Haag die in Bodega De Posthoorn bijeenkwam en er ook exposeerde. Deze kunstenaars worden gerekend tot de Nieuwe Haagse School.

Geschiedenis[bewerken]

Op initiatief van Jaap Nanninga werden vanaf 1949 door een aantal experimenteel ingestelde Haagse schilders in De Posthoorn schilderijen geëxposeerd, met zoveel succes dat in 1950 het naastgelegen pand werd gehuurd en als galerie ingericht door de kunstcollectioneur Frits Becht. De Posthoorn-galerie werd hierdoor een feit. Wie de tentoonstelling wilde zien kon aan het buffet van het café de sleutel ophalen.

Kunstenaars als Jos van den Berg, Theo Bitter, Karel Bleijenberg, Kees van Bohemen, Dirk Bus, Jan Cremer, Lotti van der Gaag, Willem Hussem, Nol Kroes, George Lampe, Hans van der Lek, Jaap Nanninga, Jan Roëde, Gerard Verdijk, Aat Verhoog en anderen mochten er gratis exposeren. Er werden bijna maandelijks tentoonstellingen georganiseerd. De jaren 1956-1959 waren de meest succesvolle, daarna nam de belangstelling snel af en in 1962 sloot de galerie haar deuren.

Kunstenaars van de Posthoorngroep[bewerken]

Zie ook[bewerken]