Connecticut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Connecticut (hoofdbetekenis))
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Connecticut (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Connecticut.
State of Connecticut
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Connecticut Zegel van Connecticut
(Details) (Details)
Alabama Alaska Arizona Arkansas Californië Colorado Connecticut Delaware Florida Georgia Hawaï Idaho Illinois Indiana Iowa Kansas Kentucky Louisiana Maine Maryland Massachusetts Michigan Minnesota Mississippi Montana Missouri Nebraska Nevada New Hampshire New Jersey New Mexico New York North Carolina North Dakota Ohio Oklahoma Oregon Pennsylvania Rhode Island South Carolina South Dakota Tennessee Texas Utah Vermont Virginia Washington West Virginia Wisconsin WyomingMap of USA CT.svg
Over deze afbeelding
Algemeen
Oppervlakte 14.371 km²
(12,6% water)
Inwoners 3.580.709 (285 inw./km²)
Hoofdstad Hartford
Politiek
Gouverneur Dan Malloy (D)
Overig
Tijdzone Eastern Standard Time (UTC−5)
Toegetreden 9 januari 1788
Bijnaam Constitution State
ISO 3166-2 US-CT
Detailkaart
National-atlas-connecticut.png
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Connecticut is een staat van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor "The Constitution State", zoals de bijnaam luidt, is CT. De hoofdstad is Hartford.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Connecticut komt van het woord Quinnehtukcut, dat in de taal van de Algonquin-Indianen "langs de lange getijdenrivier" betekent; het heeft dus niets met het Engelse werkwoord to connect (verbinden) te maken. In de uitspraak kan men dit nog horen doordat de tweede 'c' klankloos is.

De eerste Europese ontdekker van Connecticut was de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block. Na zijn ontdekkingsreis door het gebied in 1614 zijn Nederlandse pelshandelaren verder de 'Connecticut River' (die de naam Versche Rivier kreeg van de Nederlanders) opgevaren. Zij bouwden een fort vlak bij het tegenwoordige Hartford en noemden deze nederzetting Huis van Hoop.

Andere Europeanen arriveerden niet veel later. In 1633, kwamen de uit Massachusetts afkomstige Puriteinen.

Connecticut was een van de dertien koloniën die in de 18e eeuw in opstand kwamen tegen de Britse overheersing (zie: Amerikaanse Revolutie). Op 9 januari 1788 werd Connecticut formeel, als 5e, een staat van de Verenigde Staten.

Als een van de weinige noordelijke staten hield Connecticut lang vast aan de slavernij, zodat de opstandige slaven van de Amistadopstand in deze staat werden gedetineerd. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat echter de kant van de Unie.

Een staatswet die het gebruik door echtparen van voorbehoedsmiddelen verbood, werd in 1965 door het Amerikaanse Hooggerechtshof in strijd met de grondwet verklaard (zaak Griswold v. Connecticut).

Geografie[bewerken]

De staat Connecticut beslaat 14.371 km², waarvan 12.559 km² land, en is een van de kleinste staten. Het hoogste punt van de staat, 725 m, bevindt zich in het uiterste noordwesten. De staat ligt in de Eastern-tijdzone.

Connecticut grenst in het westen aan de staat New York, in het noorden aan Massachusetts en in het oosten aan Rhode Island. Het zuiden van de staat ligt aan Long Island Sound en aan de Atlantische Oceaan.

Het noorden van de staat is berg- en heuvelachtig, het zuiden vrij vlak. Het telt veel meren en rivieren, waarvan de belangrijkste de Connecticut is, die vanuit Massachusetts langs Hartford zuidwaarts naar de oceaan stroomt.

Demografie en economie[bewerken]

In 2000 telde Connecticut 3.405.565 inwoners (271 per km²). Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 151 miljard dollar. Veel inwoners werken in de stad New York, die direct aan het zuidwesten van de staat grenst. In Connecticut zelf zijn veel verzekeringsbedrijven gevestigd.

De belangrijkste steden zijn hoofdstad Hartford, Stamford, Bridgeport, New Haven en Windsor. In New Haven bevindt zich de prestigieuze Yale-universiteit.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van county's in Connecticut voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Connecticut is onderverdeeld in 8 county's.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van gouverneurs van Connecticut

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. In 2011 is Dan Malloy van de Democratische Partij verkozen tot gouverneur van de staat Connecticut.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van Connecticut (Connecticut House of Representatives) met 151 leden en de Senaat van Connecticut (Connecticut Senate) met 36 leden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]