Betterwird

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Betterwird
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Betterwird (Friesland)
Betterwird
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 5° 58′ OL
Overig
Postcode 9156
Woonplaats (BAG) Bornwird
Belangrijke verkeersaders N356
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Betterwird (Fries: Betterwurd) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Betterwird ligt aan de N356 tussen Dokkum en Bornwird, waar het formeel onder valt. De bebouwing ligt aan zowel de N356 als de parallelweg daarvan. Door de buurtschap stroomt de Foudgumervaart, die uitmondt in de Dokkumer Ee en daarvoor door de voormalige buurtschap De Keegen stroomt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Betterwird is ontstaan op een terp en was lang een kleine terpnederzetting. Toen het klooster Klaarkamp er een uithof vestigde, werd het een dorp. In 1387 werd het vermeld als Betterwird. In 1437 werd het vermeld als in Betterwirde, in 1437 als Bettrawyrd, in 1505 Bitterwirdt. In de 19e eeuw spelde men de naam als Bitterwerd.

De naam zou erop duiden dat het een beter bewoonde hoogte (werd/wird) was. Minder waarschijnlijk is dat het eerste element verwijst naar de persoonsnaam Bette. Betterwird was een tijd lang een dorp dat samen met de buurtschap Bornwirdhuizen de negende dorpsstem was van Westdongeradeel. Later werd het weer meer als een buurtschap gezien.

Betterwird was vroeger een stuk groter. Het oostelijk deel van de buurtschap is in de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw langzaam opgeslokt door de uitbreiding van het industrieterrein van Dokkum. Toen is men het bijna standaard een buurtschap gaan noemen, omdat er nog slacht een kleine kern van bebouwing over was.

Het industrieterrein is ontstaan uit een zuivelfabriek die aan de Dokkumer Ee stond, in wat toen nog Betterwird was. Het werd daarna gaandeweg uitgebreid en onder Dokkum komen te vallen. Het industrieterrein slokte een van de twee kernen op van Betterwird, en is ook er naar genoemd. In deze verdwenen kern stond ook een school. Het was destijds ook direct verbonden met Bornwirdhuizen.