De Leegte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(De) Leegte
De Leechte
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Leegte (Friesland (hoofdbetekenis))
De Leegte
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 15′ OL
Foto's
De buurtschap gezien over de brug over de Oude Lauwers
De buurtschap gezien over de brug over de Oude Lauwers
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

(De) Leegte (Fries: De Leechte) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland. Het heeft sinds 2010 een naambordje. De Leegsterweg is naar de buurtschap vernoemd en loopt door de buurtschap. De buurtschap bestaat uit een rij huizen aan de noordzijde van de weg en een boerderij en woning iets oostelijker aan de zuidzijde van de weg, langs de Oude Lauwers, waarbij hier aan de rechterzijde een ecologische verbindingszone is aangelegd, die sinds 2008 wordt beheerd door Het Groninger Landschap.

De Leegte ligt aan de weg tussen de dorpen Warfstermolen en Pieterzijl, in het uiterste oosten van Friesland, ten westen van de brug over de Oude Lauwers. Iets westelijker ligt de buurtschap Halfweg en iets ten oosten van de brug de boerderij Lauwershoeve (vroeger ook wel aangeduid als 'De Leegte' op de kaart). Ten noorden stroomt de waterloop Oudlandsried in de Oude Lauwers en ten zuiden de Keegensterried. De Leegte komt als veldnaam reeds voor in de 17e eeuw en verwijst naar de laagte tussen de Keegensterried en de Oude Lauwers waarin het is gelegen. Volgens Andreae is het mogelijk dat deze laagte tijdens een dijkdoorbraak is ontstaan als een kolk, die later is verdwenen, maar waaraan het lage land nog herinnert.[1]

De oude loop van de Lauwers werd hier waarschijnlijk begin 15e eeuw (rond 1425 of 1440) afgedamd, om het te geleiden naar het iets daarvoor oostelijker gegraven Zijldiep, dat door de Pieterzijl werd geleid. Voor de afvoer van de Oudlandsterried werd noordelijker de Hoogedam gelegd. Ten noorden van De Leegte ligt de polder en het vroegere Lauwerszee-eiland 't Oech (ook Ooch of Oogh), dat rond 1450 werd bedijkt door een dijk van Warfstermolen via De Leegte naar de latere Munnekezijl (1471). In 1777 werd de dam bij De Leegte vervangen door een brug en herkreeg de Lauwers haar oude loop, zij het dat ze deze nog altijd moet delen met het Zijldiep. Beiden komen iets noordelijker weer samen, waarop de Lauwers zich sterk verbreedt.