Klein Medhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klein Medhuizen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Klein Medhuizen (Friesland)
Klein Medhuizen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 5′ OL
Overig
Postcode 9131
Woonplaats (BAG) Ee
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Klein Medhuizen (Fries: Lyts Midhuzen) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Dokkum, ten zuiden van Jouswier en ten noordwesten van Ee, tussen Groot Medhuizen en Oostrum. De hoofdkern van de bewoning ligt rond de T-splitsing van het Winia's Reed en de Grienewei. Die twee wegen verbinden het met de buurtschap Groot Medhuizen.

Tezamen worden de twee ook wel aangeduid als Medhuizen, als een gezamenlijke gemeenschap. De twee worden echter meestal als aparte buurtschappen gezien. Klein Medhuizen valt onder Ee. Ook de bewoning wat verderop aan de Grienewei richting Oostrum wordt ook wel bij Klein Medhuizen gerekend omdat deze ook onder Ee valt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap is waarschijnlijk een stukje later ontstaan dan Groot Medhuizen, als dat in 1491 werd vermeld spreek men namelijk van Mydhusum. Die plaatnaam zou duiden op het feit dat het een nederzetting (buren) was dat in het midden (myd/mid) was gelegen, waarschijnlijk duidend op dat het tussen Jouswier en Ee is gelegen.

In 1664 was er wel sprake van Cl. Medhuysen en ook van Groot Medhuysen, daarmee wordt dus aangegeven dat toen wel sprake was van de buurtschap. In 1718 werd het vermeld als Kleyn Medhuysen en 1768 als Kl. Medhuisen. In 1899 spreekt van de gezamenlijke plaats Medhuizen, die wel onderverdeeld is in Klein en Groot Medhuizen.

De toevoeging klein en groot aan de plaatsnamen duidt erop dat de ene kleiner en de andere groter was. Klein Medhuizen is anno 2019 nog altijd wat kleiner dan Groot Medhuizen. Klein Medhuizen lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 tot de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.