Klein Medhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klein Medhuizen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Klein Medhuizen (Friesland)
Klein Medhuizen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 5′ OL
Overig
Postcode 9131
Woonplaats (BAG) Ee
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Klein Medhuizen (Fries: Lyts Midhuzen) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Klein Medhuizen ligt ten noordoosten van Dokkum, ten zuiden van Jouswier en ten noordwesten van Ee, tussen Groot Medhuizen en Oostrum. De hoofdkern van de bebouwing ligt rond de T-splitsing van het Winia's Reed en de Grienewei. Die twee wegen verbinden het met de buurtschap Groot Medhuizen.

Tezamen worden de twee ook wel aangeduid als Medhuizen, als een gezamenlijke gemeenschap. De twee worden echter meestal als aparte buurtschappen gezien. Klein Medhuizen valt onder Ee. Ook de bebouwing wat verderop aan de Grienewei richting Oostrum wordt ook wel bij Klein Medhuizen gerekend, omdat deze ook onder Ee valt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap Klein Medhuizen is waarschijnlijk wa. later ontstaan dan Groot Medhuizen. Toen dat in 1491 werd vermeld sprak men namelijk van Mydhusum zonder meer. Die plaatsnaam zou erop duiden dat het een nederzetting (buren) was die in het midden (myd/mid) was gelegen, waarschijnlijk tussen Jouswier en Ee.

In 1664 was er wel sprake van Cl. Medhuysen en ook van Groot Medhuysen, waaruit blijkt dat toen wel sprake was van de buurtschap. In 1718 werd de buurtschap vermeld als Kleyn Medhuysen en 1768 als Kl. Medhuisen. In 1899 spreekt men van de gezamenlijke plaats Medhuizen, die wel onderverdeeld is in Klein en Groot Medhuizen.

De toevoegingen 'klein' en 'groot' aan de plaatsnamen duidt erop dat de ene kleiner en de andere groter was. Klein Medhuizen is anno 2019 nog altijd wat kleiner dan Groot Medhuizen. Klein Medhuizen lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 onder de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.