Dijkshorne (Noardeast-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dijkshorne
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Dijkshorne (Noardeast-Fryslân) (Friesland (hoofdbetekenis))
Dijkshorne (Noardeast-Fryslân)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 21′ NB, 6° 8′ OL
Overig
Postcode 9131 / 9133 / 9132
Woonplaats (BAG) Ee / Anjum (Ezumazijl) / Engwierum
Foto's
Dykshoarne.nr1.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Dijkshorne (Fries: Dykshoarne) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van Engwierum, ten noordoosten Ee en ten zuidwesten van Ezumazijl. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Tibsterwei en de Esonbuorren en valt verdeeld onder Ee en Ezumazijl, dat zelf valt onder Anjum.

Een boerderij bij twee eendenkooien ligt formeel in Engwierum en behoorde oorspronkelijk bij de buurtschap Nieuwland, heeft diens postadres maar wordt bij Dijkshorne gerekend omdat het alleen nog via Dijkshorne te bereiken is over de weg.

Ten oosten van Dijkshorne liggen de buitendijkse gebieden Ganzepolder, Ezingepolder en de Ezumakeeg die onderdeel is van het Nationaal Park Lauwersmeer, er staat onder meer een vogelkijkhut in het gebied. In de Ganzepolder staat de rond 1850 gebouwde poldermolen De Gans.

Geschiedenis[bewerken]

De plaatsnaam is afkomstig van de ligging, namelijk bij uitspringende bocht en hoek (horn) in de oude Lauwerszeedijk, dat later een slaperdijk is geworden. Er ligt ook een kleine terp uit de 12e-13e eeuw, welke is aangewezen als een rijksmonument.

In 1575 werd in het kopie van een document uit 1452 als in da Dijcks Herna vermeld. In 1718 werd het vermeld als Dyks Horne en in 1874 als Dijkshorne.

Dijkshorne lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 tot de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.