Westerburen (Noardeast-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Westerburen (Friesland)
Westerburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 6′ OL
Overig
Postcode 9295
Woonplaats (BAG) Westergeest
Foto's
Toegang tot de hoofdkern
Toegang tot de hoofdkern
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Westerburen (Fries: Westerbuorren) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland die ligt ten zuidwesten van Ee en ten noordoosten van Westergeest, waar het formeel onder valt. De bebouwing van de buurtschap ligt aan de Weardebuorsterwei en de Wâlddyk ten zuiden van het Dokkumergrootdiep, tussen de buurtschappen Beintemahuis, Steenvak en Weerdeburen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaatsnaam zou afgeleid zijn van het feit dat Westerburen ten westen was gelegen van Weerdeburen. De hoofdkern, die wordt aangegeven met een plaatsnaambord, en de terp van de buurtschap liggen aan een doodlopende zijweg. Hier bevond zich in de 15e eeuw Het Convent of het Monckehuys, een uithof van het klooster De Olijfberg te Veenklooster.

Ten oosten van deze uithof lag destijds een boerderij, genaamd Idemastate, ook wel Idema of Klein Idema genoemd. Rond 1700 werd de plaats vermeld als Wester Buiren. Aan het einde van de doodlopende ziweg is later een kop-hals-rompboerderij gebouwd op het restant van de terp.

Boerderij op terprestant
Zie de categorie Westerburen, Noardeast-Fryslân van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.