Westerburen (Noardeast-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Westerburen (Noardeast-Fryslân) (Friesland (hoofdbetekenis))
Westerburen (Noardeast-Fryslân)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 6′ OL
Overig
Postcode 9295
Woonplaats (BAG) Westergeest
Foto's
Toegang tot de hoofdkern
Toegang tot de hoofdkern
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Westerburen (Fries: Westerbuorren) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Ee en ten noordoosten van Westergeest, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Weardebuorsterwei en de Wâlddyk ten zuiden van het Dokkumergrootdiep, tussen de buurtschappen Beintemahuis, Steenvak en Weerdeburen.

Geschiedenis[bewerken]

De plaatsnaam zou ook afgeleid zijn van het feit dat het ten westen was gelegen van Weerdeburen. De hoofdkern en de terp van de buurtschap, die wordt aangegeven met een plaatsnaambord ligt aan een doodlopende zijweg. Hier bevond zich in de 15e eeuw Het Convent of het Monckehuys, een uithof van het klooster De Olijfberg te Veenklooster.

Ten oosten hiervan lag destijds een boerderij genaamd Idemastate, ook wel Idema en of Klein Idema genoemd. Rond 1700 werd de plaats vermeld als Wester Buiren. Aan het einde van de doodlopende ziweg is later een kop-hals-rompboerderij gebouwd op het restant van de terp.

Boerderij op terprestant