Engwierum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Engwierum
Ingwierrum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Engwierum (Friesland)
Engwierum
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 8′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
585[1]
Overig
Postcode 9132
Woonplaatscode 3393
Belangrijke verkeersaders N358
Foto's
Engwierum in 2014
Engwierum in 2014
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Engwierum (Fries, officieel: Ingwierrum, [ɪŋ’vjɪrəm]?) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp ligt ten zuidoosten van Ee, ten oosten van Dokkum, ten noorden van Kollum en ten noordwesten van Kollumerpomp. Het dorp ligt tussen de N358 en het Dokkumergrootdiep. Ten noordwesten is het Lauwersmeer gelegen, met het Nationaal Park Lauwersmeer. In 2021 telde het dorp 585 inwoners.

Onder het postcodegebied van het dorp vallen de buurtschappen Dokkumer Nieuwe Zijlen, Molenbuurt, Nieuwland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is ontstaan in de vroege middeleeuwen op een terp op een kwelderwal die in een hoek lag van land dat omringd werd door het Dokkumergrootdiep en de Lauwerszee. Ten zuiden van de terp ligt waarschijnlijk een uit de twaalfde eeuw daterend restant van een zeedijk.

In 1447 werd de plaats vermeld als Edygwerum, in 1491 als Enghwerum, 1558 als Engwerum, in 1573 als Engwierum en in 1843 als Engwierum of Aengwierum. De plaatsnaam zou verwijzen naar een voor bewoning opgeworpen hoogte van de familie Edinga, afleiding van de persoonsnaam Ede[2].

Engwierum lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna lag Engwierum tot 2019 in de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Kerk van Engwierum anno 2010

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Kerk van Engwierum dateert uit 1746 en is gebouwd tegen een oude middeleeuwse kerktoren uit de 13e eeuw, restant van de oude kerk die omstreeks 1725 werd afgebroken. In de kerk bevinden zich nog enkele grafzerken die afkomstig zijn uit de oude kerk.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Bewoning op De Dobbe

Samen met de dorpen Oostrum en Ee kent Engwierum de voetbalvereniging VV Oostergo, die diens thuisbasis heeft in Ee. Verder kent het dorp een ijsclub.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

In Engwierum is een dorpshuis, It Dykshûs geheten. Samen met Ee heeft Engwierum sinds 2013 een fanfarekorps, de Lauwersfanfare, daarvoor had Engwierum zelf een fanfarekorps. Naast het fanfarekorps is er de gospelgroep The Freedomsingers.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In Engwierum is een basisschool, De Springplanke geheten.

Bekende (ex-)inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse operazangeres Miranda van Kralingen is woonachtig in Engwierum. De televisiepresentator Dick Passchier (1933-2017) woonde korte tijd in het dorp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Engwierum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.