Tibma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tibma
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Tibma (Friesland (hoofdbetekenis))
Tibma
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 7′ OL
Overig
Postcode 9131
Woonplaats (BAG) Ee
Foto's
Tibma zuidwest, vanuit Ee
Tibma zuidwest, vanuit Ee
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Tibma (Fries: Tibben of De Tibben) is een buurtschap annex gehucht in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten ten zuidwesten van Morra, ten zuidoosten van Anjum en ten noordoosten van het dorp Ee, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt in een driehoek aan de Tibsterwei, de Hoitensreed en de Kriensenswei.

Ook de eerste bewoning aan de Fjellingsreed wordt wel bij de buurtschap gerekend. Bij het zuidelijke punt van de buurtschap buigt de Eesteropvaart naar het dorp Ee toe.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap is ontstaan op een terp, daterend uit de 5e tot 7e eeuw, de terp is een rijksmonument. Op de terp kent het een rijtje huizen zoals dat wel gebruikelijk was bij een dorp. Toch spreekt men niet van een dorp bij Tibma en is het altijd een buurtschap of gehucht geweest.

In de 12e eeuw spreekt een kopie van een document uit de 9e eeuw van in uilla Tippencheim, uit andere kopie van die tijd spreekt men van Dipbingheim en in een kopie uit 944 van Dipingheim. Deze plaatsnamen, die afkomstig zijn van het lijsten van kloosterbezittingen van Fulda, zou duiden op dat het een woonplaats (heim->heem/um) was van de familie Tibbinga, afgeleid van de lieden van Tibbe.

In 1436 werd de plaatsnaam vermeld als bi Tybbing, in 1511 als to Tibbema en in 1786 als Tibma. De later verschuiving gaat naar de geslachtsnaam Tibbema. Later is de familienaam Tibma van de verbastering van de plaatsnaam weer afgeleid.

Tibma lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 tot de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks wordt er in Tibma een ringrijderij gehouden.