Blija

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Blija
Blije
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Blija
Blija
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Ferwerderadeel
Coördinaten 53° 21′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2014) 839
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Zicht op Blija
Zicht op Blija
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Blija (officieel, Fries: Blije) is een dorp in de gemeente Ferwerderadeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Op 1 januari 2014 telde Blija 839 inwoners.

Volgens de volkstelling van 1744 telde Blija 472 inwoners. Van der Aa komt rond 1840 op 990, en de Ensyklopedy fan Fryslân (1958) noemt 1250. Vroeger stond Blija bekend om de verbouw van vlas. In Blija zetelt het hoofdkantoor van het waterschap Blija Buitendijks.

Betekenis van de naam[bewerken]

De naam 'Blijtha' komt voor in de levensbeschrijving van de abt Fredericus van Hallum.[1] De naam zou "dorp in het slijk" betekenen. Anderen denken aan een combinatie van Blij (rustig) en a (water); dus "dorp aan rustig water. Volgens weer een andere verklaring zou de naam "blinkend uit het water" betekenen.

De hervormde kerk[bewerken]

De Nicolaaskerk was oorspronkelijk gewijd aan Nicolaas van Myra. De toren dateert uit de 13e eeuw. In 1741 is hij verlengd of is er een nieuw zadeldak opgezet. De kerk is laatgotisch en is rond 1540 gebouwd, ter vervanging van een oudere kerk. Het kerkmeubilair stamt uit de 18e eeuw. In de kerk liggen enkele zerken uit de Renaissance. Hieronder ook een portretzerk van Vincent Lucas.

Kerkelijk leven[bewerken]

Op 3 december 1835 richtte Hendrik de Cock te Blija een Afgescheiden gemeente op, die in 1843 werd samengevoegd met die van Ferwerd. In 1860 werd opnieuw een afgescheiden gemeente opgericht. Deze is later weer opgegaan in de Gereformeerde Kerken in Nederland. In 1946 is in Blija een Vrijgemaakte Gereformeerde Kerk gesticht. Een groot aantal vrijgemaakten komen uit Blija of hadden er banden mee.

De Stinsen[bewerken]

Blija heeft vier stinsen gehad. Aebinga, Unema, Scheltema en Monsma. Van de laatste twee is niets meer bekend.

Van Aebinga is bekend dat Sjoerd van Aebinga in 1510 is getrouwd met Beits Humalda. Sinds die tijd noemden ze zich Aebinga van Humalda. Het geslacht is uitgestorven met de dood van Idsert Aebinga van Humalda (1754 - 1834). Aebinga van Humalda stond in de gunst bij koning Willem I en werd zo gouverneur van Friesland. Hij was geïnteresseerd in de Friese taal.

Van de Unema's is Janko van Unema bekend. Hij streed tegen de Saksen en keizer Karel V. Grote Pier heeft hem zelfs nog eens uit zijn gevangenschap moeten bevrijden. Later heeft hij zich onderworpen aan Karel V. Die vertrouwde het niet helemaal en zette Unema eerst maar eens een tijdje gevangen. In 1547 zijn de Unema's uitgestorven en is Unema State in handen van de Aylva's gekomen. Ook deze stinsen zijn afgebroken. De plaatsen waar de stinsen van Aebinga en Unema hebben gestaan zijn nog aan te wijzen.

Buurtschappen[bewerken]

Onder Blija vallen de buurtschappen Vaardeburen aan de Blijstervaart, en Boteburen.

Sport en recreatie[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]