Bartlehiem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bartlehiem
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bartlehiem (Friesland)
Bartlehiem
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Tietjerksteradeel
Coördinaten 53° 17′ NB, 5° 51′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
±90
Overig
Postcode 9091
Netnummer 058 (gem. Tietjerksteradeel en Leeuwarden),
0519 (gem. Noardeast-Fryslân)
Belangrijke verkeersaders N361
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Bartlehiem (Friese uitspraak: [batələ’hi.əm]?) is een buurtschap in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Barteliem ligt ten noorden van Leeuwarden tussen Stiens en Oudkerk en telt ongeveer 90 inwoners. Bartlehiem dankt zijn naam aan een klooster dat er ooit heeft gestaan met de naam Bethlehem, later verbasterd tot Bartlehiem.

Elfstedentocht[bewerken | brontekst bewerken]

Bartlehiem is vooral bekend dankzij de Elfstedentocht, omdat de schaatsers het traject Bartlehiem - Dokkum heen en terug moeten afleggen. Komend uit westelijke richting vanaf Finkum via de Finkumervaart passeren de schaatsers het bekende houten fiets-en voetgangersbruggetje van Bartlehiem en slaan vervolgens linksaf om noordwaarts via de Dokkumer Ee naar Dokkum te schaatsen. Bij terugkomst slaat men linksaf in oostelijke richting via de Oudkerkstervaart, waarna het dan nog ca. 10 km is naar de eindstreep op de Bonkevaart in Leeuwarden. Bartlehiem is de enige plek langs de tocht waar men in drie windrichtingen elfstedentocht-deelnemers in actie kan zien.

Geboren in Bartlehiem[bewerken | brontekst bewerken]

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1893 werd in Bartlehiem een zuivelfabriek opgericht. Deze is in de jaren vijftig gesloten. Het pand is sinds 2010 in gebruik als woonvorm voor mensen met geheugenproblemen (Herbergier).

Op de oostoever van de Dokkumer is op nr. 9 Atelier/galerie "Bartlehiem" het domein van kunstschilder/tekenaar Hans Krakou.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]