Finkum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Finkum
Feinsum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Finkum (Friesland (hoofdbetekenis))
Finkum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 17′ NB, 5° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,43 km²
Inwoners (2008) 100
Foto's
Sint-Vituskerk
Sint-Vituskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Finkum (Fries en officieel: Feinsum) is een dorpje in de gemeente Leeuwarden, provincie Friesland (Nederland). Het ligt twee kilometer ten noorden van Stiens, op de oude kwelderoever tussen Jelsum en Hijum, en heeft 100 inwoners (2008).

Beschrijving[bewerken]

Finkum is waarschijnlijk ontstaan rond een buitenverblijf van het klooster Mariëngaarde in Hallum. Het klooster bezat veel grond in het gebied. De betekenis van de naam is onduidelijk. Toen het klooster in 1580 de macht verloor, namen vier adellijke families deze over. De belangrijkste hiervan was het geslacht Holdinga, eigenaren van Holdingastate. In 1640 stierf dit geslacht uit.

Het Dokkumer lokaaltje had een station derde klasse in Finkum. Nadat de lijn voor personenvervoer was gesloten is het stationsgebouw afgebroken. Op een gedeelte van het tracé ligt nu een fietspad naar Hijum.

Kerk[bewerken]

De Sint-Vituskerk is een kerk uit de 13e eeuw. In 1515 werd de toren door de Zwarte Hoop in brand gestoken om er de bezetting van Gelderse soldaten uit te verjagen. In de 16e eeuw is het koor van de kerk gesloopt, en in de 18e eeuw kreeg de toren een zadeldak. In die toren hangt een klok uit 1477, en in de kerk is een preekstoel te zien uit de 16e eeuw. Bij een restauratie in 1962-1964 zijn veel authentieke details verloren gegaan. In de kerk liggen nog grafstenen van de Holdinga's. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Jabikspaad[bewerken]

De oostelijke route van het Jabikspaad, de Friese Camino de Santiago, gaat door Finkum. Het Jabikspaad is 130 kilometer lang en loopt van Sint Jacobiparochie naar Hasselt.

Slagdijkstermolen[bewerken]

Ten westen van Finkum staat de Slagdijkstermolen, een oorspronkelijk uit 1864 daterende poldermolen, die in 2007/2008 geheel is gerestaureerd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]