Schillaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schillaard
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schillaard (Friesland)
Schillaard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 42′ OL
Overig
Postcode 9022
Woonplaats (BAG) Mantgum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Schillaard (Fries: Skillaerd) is een buurtschap in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Sneek en ten zuidwesten van Leeuwarden, tussen Jet en Mantgum, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Skillaerd en bestaat uit een zevental boerderijen en huizen. Op de grens met Jeth ligt er een kleine camping.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het was een tijdlang een zelfstandig dorp, maar sinds het einde van 18e eeuw een buurtschap van Mantgum geworden.

Schillaard zou volgens een legende zijn ontstaan toen twee zusters die te Mantgum woonden, ruzie kregen over het stichten van een kerk. De ene zuster wilde een kerk in Mantgum, maar de andere was daar tegen, omdat zij vond dat daardoor haar uitzicht werd bedorven.

Zij hield voet bij stuk en toen het geschil het hoogtepunt bereikte, werd zij door de oudste zuster uit huis gestuurd onder de uitroep: "Gaat heen, gij zijt een schil-aard", (iemand die de aard heeft geschillen te maken). En zo ging de jongste dochter heen en stichtte een kerk op grote afstand van het huis op de plek die zij Schillaard noemde.

Schillaard werd in 1445 werd het vermeld als Scallaert, in 1478 als Schillaerdt, in 1482 als Schellart en in 16e en 17e eeuw werd het vermeld als Schillaerd. De plaatsnaam zou mogelijk verwijzen naar het feit dat het op een terp is ontstaan dat gelegen was bij een schelpenbank.

Het zelfstandige dorp kromp in de 18e eeuw en in 1840 was er zelf nog maar sprake van vijf huizen naast de kerk van het dorp, die uit 1567 stamde. Deze kerk werd in 1880 gesloopt, buiten de toren.

Kerktoren en begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

De kerktoren van Schillaard is een van de oudste bewaard gebleven renaissance bouwwerken van Friesland. Bij de begraafplaats staat een propeller van een Britse bommenwerper, die in 1943 vlak bij Mantgum neerstortte. De omgekomen bemanning ligt hier begraven.

Propeller van de neergestorte Britse bommenwerper
Zie de categorie Skillaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.