Schillaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schillaard
Skillaerd
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schillaard
Schillaard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 42′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Schillaard (Fries: Skillaerd) is een buurtschap in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland, waar nog maar zeven boerderijen en huisjes zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Schillaard zou volgens een legende zijn ontstaan toen twee zusters die te Mantgum woonden, ruzie kregen over het stichten van een kerk. De ene zuster wilde een kerk in Mantgum, maar de andere was daar tegen, omdat zij vond dat daardoor haar uitzicht werd bedorven.

Zij hield voet bij stuk en toen het geschil het hoogtepunt bereikte, werd zij door de oudste zuster uit huis gestuurd onder de uitroep: "Gaat heen, gij zijt een schil-aard", (iemand die de aard heeft geschillen te maken). En zo ging de jongste dochter heen en stichtte een kerk op grote afstand van het huis op de plek die zij Schillaard noemde.

Kerktoren en begraafplaats[bewerken]

De kerktoren van Schillaard is een van de oudste bewaard gebleven renaissance bouwwerken van Friesland. Bij de begraafplaats staat een propeller van een Britse bommenwerper, die in 1943 vlak bij Mantgum neerstortte. De omgekomen bemanning ligt hier begraven.