Weidum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weidum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Weidum Wapen van Weidum
Details Details
Weidum (Friesland (hoofdbetekenis))
Weidum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 9′ NB, 5° 45′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2017) 576
Foto's
Straat in Weidum
Straat in Weidum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Weidum is een dorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp ligt op de westoever van de Zwette, twee kilometer ten noordoosten van Mantgum en één kilometer ten zuidoosten van Beers, in de streek Westergo. Het telt 576 inwoners (2017).

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp was oorspronkelijk op een terp gebouwd, waarvan echter het grootste deel is afgegraven. Op wat er nog over is, staat een dertiende-eeuwse kerk met een toren van tufsteen uit de elfde eeuw.

Bij Weidum stond vroeger de Dekemastate. Hierbij behoorde ook een bos, dat na een storm in 1898 werd gekapt.

Weidum maakte deel uit van de gemeente Baarderadeel tot deze gemeente per 1 januari 1984 opging in de nieuwe gemeente Littenseradeel. Per 1 januari 2018 maakt Weidum deel uit van de gemeente Leeuwarden.[1]

Sport[bewerken]

In Weidum wordt elk jaar de Frouljus PC georganiseerd, de belangrijkste kaatspartij voor dames. De door kaatsvereniging Nije Kriich georganiseerde wedstrijd wordt gehouden op de derde woensdag na de PC voor heren, meestal in de derde week van augustus.

Molens[bewerken]

Bij Weidum staan twee Amerikaanse windmotoren: de Windmotor Weidum 1, een Hercules Metallicus uit 1920 die is aangewezen als rijksmonument, en de Windmotor Weidum 2.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Weidum is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp enkele rijksmonumenten.

Openbaar vervoer[bewerken]

Geboren in Weidum[bewerken]

Externe link[bewerken]