Weidum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weidum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Weidum (Friesland)
Weidum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 9′ NB, 5° 45′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
550[1]
Overig
Postcode 9024
Netnummer 088
Woonplaatscode 2032
Foto's
Straat in Weidum
Straat in Weidum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Weidum is een dorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van de stad Leeuwarden, tussen Mantgum en Beers. De dorpskern ligt aan de westkant van de zeedijk, de Hegedyk, van de vroegere Middelzee. Door het dorpsgebied stroomt de Weidumervaart, deze is verbonden met de Jorwerdervaart die er overgaat in de Wielervaart. Aan de oostkant van het dorpsgebied stroomt de Zwette. In 2021 telde het dorp 550 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp was oorspronkelijk op een terp ontstaan. Deze is voor het grootste deel later afgegraven. In de 19e eeuw en vooral 20ste eeuw ontwikkelde zich een komdorp.

In de 13e eeuw en in 1329 werd de plaats vermeld als Wedum, in 1402 als Weydem en in 1427 weer als Wedum. De plaatsnaam is een datief meervoud van het een weide. het duidt zo op een nederzetting op de weiden.

Weidum maakte deel uit van de gemeente Baarderadeel tot deze gemeente op 1 januari 1984 opging in de nieuwe gemeente Littenseradeel. Per 1 januari 2018 maakt Weidum deel uit van de gemeente Leeuwarden.[2]

Beschermd dorpsgezicht[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Weidum is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp enkele rijksmonumenten.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Op wat er nog over is van de terp van Weidum staat de Johanneskerk. Deze dertiende-eeuwse kerk kent een toren van tufsteen uit de elfde eeuw.

Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Weidum stonden vroeger verschillende staten. De laatste overgebleven daarvan was de Dekemastate, die op het einde van de 19e eeuw werd gesloopt. Hierbij behoorde ook een bos, dat na een storm in 1898 werd gekapt.

Molens[bewerken | brontekst bewerken]

De Hercules windmotor Weidumermolen

Bij Weidum staan twee Amerikaanse windmotoren: de Weidumermolen, een Hercules Metallicus uit 1920 en de Borniamoune. Beide molens zijn erkend als rijksmonument.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Weidum wordt elk jaar de Frouljus PC georganiseerd, de belangrijkste kaatspartij voor dames. De door kaatsvereniging Nije Kriich georganiseerde wedstrijd wordt gehouden op de derde woensdag na de PC voor heren, meestal in de derde week van augustus.

Het dorp kent ook een eigen kaatsvereniging, Nije Kriich. Verder kent Weidum een badmintonvereniging en in september vindt de Roekeloop plaats.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, Doarpshûs Weidum. Verder kent het sinds 1898 de harmonie Weidum en de toneelvereniging Oefening en Vermaak. In oktober vindt de Oktoberfest Weidum plaats en tot en met 2017 was er jaarlijks de Roekrock plaats.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, It Pertoer geheten.

Geboren in Weidum[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden in Weidum[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Weidum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.