Wirdum (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wirdum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wirdum (Friesland)
Wirdum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 9′ NB, 5° 48′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.140[1]
Overig
Postcode 9088
Netnummer 058
Woonplaatscode 3545
Belangrijke verkeersaders N31 N32 A32
Foto's
Zicht op Wirdum
Zicht op Wirdum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wirdum (Fries: Wurdum) is een dorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Wirdum ligt even ten zuiden van de stad Leeuwarden, tussen de dorpen Wytgaard en Swichum. Het dorpsgebied ligt tussen de Wirdumervaart/Ringsloot en de Zwette. Bij de dorpskern komen de Wirdumervaart en de Nieuwe Vaart samen. Het dorp vormt samen met Swichum een tweelingdorp. Ze hebben samen ook een dorpsbelangenvereniging.

Daarnaast werkt het tweelingdorp ook veel samen met Wijtgaard. In 2021 telde het dorp 1.140 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Tjaard en Marwird die aan de andere kant van de N32 is gelegen. Het van oorsprong rooms-katholieke Wijtgaard behoorde tot 1957 tot het dorpsgebied van Wirdum.

Aan de andere kant van de N31 lag tot het einde van 2014 de buurtschap Kip- en Kinderbuurt; de huizen ervan werden gesloopt voor de uitbreidingen van de stad Leeuwarden. Ook de voormalige buurtschap Barrahuis zal verdwijnen voor de uitbreidingen van de stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wirdum is in de vroege Middeleeuwen ontstaan op een terp. Deze terp is in de 19e eeuw voor een deel afgegraven maar in vergelijking met andere terpdorpen is de terp minder afgegraven en zo nog voelbaar wanneer men door de plaats rijdt of loopt.

Wirdum zou men ook vaartdorp kunnen noemen, pas in de 19e eeuw kreeg het goede landverbindingen. Het is daarna dat het dorp echt groeide.

De oudste geweten vermelding van het dorp is in 1335 wanneer het vermeld werd als Weerdum. In 1399 werd het al vermeld als als Wirdum en in 1412 als Wirdoem. De plaatsnaam betekent meer dan waarschijnlijk een datief meervoud van 'op de wierde', waarmee de terp wordt bedoeld.

Tot 1944 was Wirdum onderdeel van het zuidelijke trimdeel van de gemeente Leeuwarderadeel.

Wirdum, Atlas Schoemaker: Friesland, 1710-1735

Sint-Martinuskerk[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp staat de monumentale protestantse Sint-Martinuskerk. Deze kerk is vermoedelijk rond 1200 gebouwd. Zij is gewijd aan de heilige Martinus van Tours. Vroeger bezat de kerk aan de westzijde nog een tweede toren. Deze toren is in 1688 afgebroken en verkocht aan de cementindustrie in Makkum. Sindsdien dragen de Wirdumers de bijnaam "Tuorkefretters" (Torentjevreters).

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de noordoostkant van het dorp staat de Windmotor Wirdum, deze poldermolen stamt uit 1939.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Museumboerderij Ald Barrahûs

Sinds 1913 kent het dorp de multisportvereniging KDO (onder andere gymnastiek en volleybal. Sinds 1965 kent het gezamenlijk met de dorpen Wijtgaard en Swichum de voetbalvereniging WWS. Deze heeft diens velden in Wirdum.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent sinds 1927 de Brassband Wirdum.

Voorziening[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks de nabijheid van de stad Leeuwarden telt Wirdum onder meer een supermarkt, een kapsalon, een kledingwinkel, twee autogarages en een hotel-restaurant.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft twee bij elkaar gelegen basisscholen, de openbare De Uniasskoalle en de christelijke De Arke.

Jabikspaad[bewerken | brontekst bewerken]

De oostelijke route van het Jabikspaad, de Friese Camino de Santiago, gaat door Wirdum. Het Jabikspaad is 130 kilometer lang en loopt van Sint Jacobiparochie naar Hasselt.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (ex-)inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Viglius van Aytta, schilderij door Frans Pourbus de Oudere

Wigle van Aytta van Zwichem, uit het Fries gelatiniseerd tot Viglius ab Aytta Zuichemus (1507-1577), werd geboren in het Barrahuis, ten noordwesten van Wirdum. Het Barrahuis was een uithof van het klooster Barraconvent uit Bergum. Viglius was staatsman en onder andere andere lid van de Raad van State onder Karel V en Filips II.

Geboren in Wirdum[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden in Wirdum[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wirdum, Friesland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.