Jelsum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jelsum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Jelsum (Friesland (hoofdbetekenis))
Jelsum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 14′ NB, 5° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,94 km²
Inwoners (2008) 220
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Jelsum is een dorp in de gemeente Leeuwarden, provincie Friesland (Nederland).

Jelsum ligt naast en ten zuidoosten van Cornjum en ten noorden van Leeuwarden. Het grootste deel van het dorp is gelegen aan de oostzijde van de N357. Een klein deel van Jelsum ligt echter aan de westzijde van deze provinciale weg. Dit deel heet het "nieuwland", of Nijlân in het Fries. Vroeger was dit deel zee en was de N357 de dijk die het water moest keren. Er bevinden zich in dit dorp nog verscheidene bedrijven die ondanks de moderne grote industrieterreinen toch gevestigd bleven in het dorp. Zo zijn er bijvoorbeeld een groentenhandel en een autobedrijf en nog diverse andere dienstverlenende instanties. In Jelsum staat de state (landhuis) Dekemastate. Het is een oude state en is te bezichtigen als museum, ook is het mogelijk Dekemastate als trouwlocatie te gebruiken. In 2010 zal een archeologisch onderzoek plaatsvinden ten noorden van de middeleeuwse kerk[1].

Jabikspaad[bewerken]

De oostelijke route van het Jabikspaad, de Friese Camino de Santiago, gaat door Jelsum. Het Jabikspaad is 130 kilometer lang en loopt van Sint Jacobiparochie naar Hasselt.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Jelsum is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp een aantal rijksmonumenten.

Externe links[bewerken]