Hijum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hijum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hijum Wapen van Hijum
Details Details
Hijum (Friesland (hoofdbetekenis))
Hijum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 17′ NB, 5° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,45 km²
Inwoners (2008) 380
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hijum is een dorp in de gemeente Leeuwarden, provincie Friesland (Nederland). Het ligt in het noorden van de gemeente en heeft 380 inwoners (2008).

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp is ontstaan op een oude kwelderwal. De naam komt waarschijnlijk van het Fries hiem voor 'erf'. In de 12e eeuw werd een dijk aangelegd waardoor Hijum binnendijks kwam te liggen. Het werd toen bezit van het klooster Mariëngaarde uit Hallum. De adellijke geslachten Abinga en Emminga hadden ook een zekere macht. De Abinga's behoorden tot de Vetkopers. Toen keizer Karel V in 1511 werd ingehuldigd als landsheer van Friesland, weigerde Binnert Abinga de eed van trouw aan de nieuwe landsheer af te leggen. Daarop werd zijn bezit overgenomen door Hessel van Martena (naar wie het Martenahuis in Franeker is genoemd).

Na de Reformatie werden Hijum en Finkum tweelingdorpen. Het verenigingsleven was gecombineerd, en het jaarlijkse dorpsfeest werd beurtelings in een van beide dorpen gehouden. Hijum was het grootste dorp van de twee. Het inwonertal schommelde lange tijd rond de 300; de middenstand van de beide dorpen woonde hier; en er was een cichoreifabriekje gevestigd. Na 1945 is het aantal inwoners toegenomen doordat inwoners uit Leeuwarden zich in Hijum vestigden.

Kerken[bewerken]

Hijum kent een kerk uit de 12e eeuw die gewijd is aan Sint-Nicolaas, de beschermheilige van de zeelieden. Mogelijk woonden er destijds schippers in het dorp. Via Oude Leije bestond een verbinding met de Middelzee. Rond 1900 is de terp waar de kerk op staat voor een groot gedeelte afgegraven. De kerk is tegenwoordig eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De andere kerk is de Gereformeerde kerk uit 1877.

Verenigingsleven[bewerken]

Hijum kent een rijk verenigingsleven. Onder andere kaatsvereniging,"In nei begin", korfbalvereniging "Mei Nocht en Wille", fanfare Crescendo en toneelvereniging "us nocht".

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]