Stichting Alde Fryske Tsjerken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stichting Alde Fryske Tsjerken
Stichting Alde Fryske Tsjerken
Doel het herstel en de instandhouding van uit historisch oogpunt belangwekkende kerkgebouwen met aan- en toebehoren in de provincie Fryslân
Opgericht 9 september 1970
Zetel Leeuwarden
Personen
Oprichter Regnerus Steensma
Voorzitter Gerben Hoogterp
Website

Stichting Alde Fryske Tsjerken (afgekort SAFT) is een stichting met als doel het herstel en de instandhouding van uit historisch oogpunt belangwekkende kerkgebouwen met aan- en toebehoren in de provincie Friesland. De stichting is gevestigd in de stad Leeuwarden en werd in 1970 opgericht. De stichting heeft meer dan vijftig kerken in Friesland en twee klokkenstoelen in beheer.

De stichting neemt in bijzondere gevallen rijksmonumentale kerken over van kerkelijke gemeenten. De stichting is een Algemeen nut beogende instelling en is een Professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM).[1] Het beheer van de kerkgebouwen is op lokaal niveau in handen van de vrijwilligers van de Plaatselijke Commissies. Door de ontkerkelijking en het samengaan van hervormde en gereformeerde kerken wordt een groot aantal kerkgebouwen overbodig.

De Stichting geeft een eigen tijdschrift uit dat tot en met 2009 onder de naam Keppelstok verscheen. Daarna ging het magazine verder onder de naam Alde Fryske Tsjerken.

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Klokkenstoelen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]