Nijeholtwolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nijeholtwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nijeholtwolde (Friesland)
Nijeholtwolde
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Weststellingwerf Weststellingwerf
Coördinaten 52° 54′ NB, 5° 59′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
190[1]
Overig
Woonplaatscode 1727
Detailkaart
Kaart van Nijeholtwolde
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nijeholtwolde (Stellingwerfs: Ni'jhooltwoolde, Fries: Nijeholtwâlde) is een dorp in de gemeente Weststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van Wolvega, aan de spoorlijn Zwolle - Leeuwarden. Het gebied strekt zich uit tot aan de Tjonger bij Heerenveen en ligt ten oosten van Nijelamer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nijeholtwolde wordt in een oorkonde uit 1320 genoemd als Nieholtwold en in 1408 als Nyeholtwolde. In het buitengebied werd lang turf gegraven.

Klokkenstoel

De kerk uit 1320 was tot de Reformatie gewijd aan Sint-Nicolaas en werd in de 18e eeuw gesloopt. Op de begraafplaats staat een van de klokkenstoelen in Friesland. Deze is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Eendenkooi[bewerken | brontekst bewerken]

In Nijeholtwolde is ook nog een werkende eendenkooi, genaamd: Op 't Ein. Op 6 juli 1886 gaf koning Willem III toestemming aan Marten Groen, de toenmalige eigenaar van de Ooievaar, om een eendenkooi te stichten op de grens van Nijeholtwolde en Nijelamer. Hier worden anno 2018 geen eenden meer gevangen, maar er worden nog wel rondleidingen gegeven. De kooi bevindt zich aan de Kooiweg; in het verleden waren er drie eendenkooien.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nijeholtwolde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.