Schoterzijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schoterzijl
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schoterzijl (Nederland)
Schoterzijl
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Vlag Weststellingwerf Weststellingwerf
Coördinaten 52° 49′ NB, 5° 49′ OL
Foto's
Boerderij aan de Zeedijk tussen Schoterzijl en Slijkenburg
Boerderij aan de Zeedijk tussen Schoterzijl en Slijkenburg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schoterzijl (Fries: Skoattersyl, Stellingwerfs: Schoterziel) is een buurtschap op de zuidelijke grens van de Nederlandse provincie Friesland met de provincie Overijssel in de gemeenten De Friese Meren en Weststellingwerf. Het is gelegen aan de rivier de Tjonger en ligt enkele kilometers stroomopwaarts van Kuinre.

In feite bestaat het uit niet meer dan enkele boerderijen, een café en twee tegen elkaar aangelegen kleine campings. De dubbele camping ligt precies op de provinciegrens. Camping 't Sluisje ligt bijna geheel op Fries grondgebied en camping Schoterveld is in zijn geheel gelegen in Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland. De kern van de buurtschap valt onder de gemeente De Friese Meren. De boerderij aan de Langelilleweg die tegenover de kleine haven is gelegen van de buurtschap en meestal bij de buurtschap wordt gerekend valt samen met de haven onder de gemeente Weststellingwerf.

De plaats ontleent zijn naam aan de gelijknamige sluis die ten tijde van de Zuiderzee een groot gedeelte van Friesland (met name Schoterland) via de Tjonger van water ontlastte.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op het grondgebied van de huidige buurtschap vond eind augustus 1396 de Slag bij Schoterzijl plaats. De namen en wapens van alle deelnemende heren zijn bekend via het Wapenboek Beyeren.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]