Schoterzijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Schoterzijl
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schoterzijl
Schoterzijl
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland/Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente De Friese Meren/Weststellingwerf/Steenwijkerland
Coördinaten 52° 49′ NB, 5° 49′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schoterzijl (Fries: Skoattersyl, Stellingwerfs: Schoterziel) is een buurtschap op de zuidelijke grens van de Nederlandse provincie Friesland met de provincie Overijssel. Het is gelegen aan de rivier de Tjonger en ligt enkele kilometers stroomopwaarts van Kuinre.

In feite bestaat het uit niet meer dan enkele boerderijen, een café en een camping. De camping ligt precies op de provinciegrens, het ene deel ligt in de provincie Friesland en het andere deel in Overijssel. De kern van de buurtschap valt onder de gemeente De Friese Meren. De boerderij aan de Langelilleweg die tegenover de kleine haven is gelegen van de buurtschap en meestal bij de buurtschap wordt gerekend valt onder de gemeente Weststellingwerf. En het deel in Overijssel valt onder de gemeente Steenwijkerland.

De plaats ontleent zijn naam aan de gelijknamige sluis die ten tijde van de Zuiderzee een groot gedeelte van Friesland (met name Schoterland) via de Tjonger van water ontlastte.

Geschiedenis[bewerken]

Op het grondgebied van de huidige buurtschap vond eind augustus 1396 de Slag bij Schoterzijl plaats. De namen en wapens van alle deelnemende heren zijn bekend via het Wapenboek Beyeren.

De Tjonger bij Schoterzijl (2008)