Hooibergen (buurtschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hooibergen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Hooibergen (Friesland)
Hooibergen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 51′ NB, 5° 35′ OL
Overig
Postcode 8566
Woonplaats (BAG) Nijemirdum
Foto's
Hooibergen en de weg Heaburgen
Hooibergen en de weg Heaburgen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hooibergen (Fries: Heaburgen) is een buurtschap en streek in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Sondel en ten oosten van Nijemirdum, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de gelijknamige weg aan de zuidelijke rand van de Rietpollen (ook wel gespeld als Reitpollen). De bewoning aan de westelijke kant wordt meestal niet bij de buurtschap gerekend, ook al hoorde het bij de streek van oorsprong, het valt ook binnen de bebouwde kom van Nijemirdum.

De bewoonde streek en buurtschap werd in 1530 voor het eerst vermeld, als Hoeyberghe en in 1664 als Hoybergen. De streek werd rond 1700 aangeduid als De Hooy Bergen. In 1537 werd de Friese variant Habergen vermeld. De huidige Friestalige naam Heaburgen is waarschijnlijk een interpretatiefout, als men wil duiden wat het betekent komt men uit op Hooimijt maar de eigenlijke betekenis van het tweede element is een berg of heuvel, waarop het is ontstaan. Hierop werd gemaaid gras gedroogd tot hooi.

Tot 1 januari 1984 behoorde Hooibergen tot de gemeente Gaasterland waarna het tot 2014 tot de gemeente Gaasterland-Sloten behoorde.