Finkeburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Finkeburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Finkeburen (Friesland)
Finkeburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 56′ NB, 5° 43′ OL
Overig
Postcode 8521
Woonplaats (BAG) Sint Nicolaasga
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Finkeburen (Fries: Finkebuorren) is een buurtschap in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidoosten/oosten van Idskenhuizen en ten westen van Sint Nicolaasga, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de gelijknamige weg die van de buurtschap Noed naar het dorp Legemeer loopt. De kern van de buurtschap ligt ten zuiden van de T-splitsing met de Stripedyk. De kern heeft ook een gelijknamige zijstraat, waaraan diverse huizen staan.

De plaatsnaam zou mogelijk kunnen verwijzen naar het feit dat er slechte turf (vink(e)) was bij de nederzetting (buren) maar wegens het ontbreken van het veen wordt ook gedacht dat de naam mogelijk verwijst naar het feit dat er veel vinken in en rond de buurtschap waren of naar een persoonsnaam, Finke of naar de geslachtsnaam Vink.[1]

Voor de gemeentelijke herindelingen in 1984 behoorde Finkeburen tot de gemeente Doniawerstal, van 1984 tot 2014 tot de gemeente Skarsterlân, waarna het onderdeel is geworden van de gemeente De Friese Meren.

Even verderop ligt tussen Wijckel en Sondel de aan de plaatsnaam verwante buurtschap Vinkeburen.