Nijehaske (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nijehaske
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nijehaske (plaats)
Nijehaske (plaats)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 58′ NB, 5° 54′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2004) 50
Overig
Postcode 8466
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders A7
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nijehaske is een klein dorp in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland en telt minder dan 50 inwoners. Tot 1 januari 2014 behoorde Nijehaske tot de gemeente Skarsterlân.

Beschrijving[bewerken]

In het verleden werd de naam van het dorp nog naar het Nederlands vertaald als Nieuwehaske. Tegenwoordig wordt ook in het Nederlands alleen de Friese vorm nog gebruikt. Nijehaske is begonnen als oostelijke uitbouw van het oudere dorp Haske, dat later Oudehaske ging heten. Deze twee dorpen vormden het centrum van de voormalige gemeente Haskerland. Door de veenafgraving, die al in de 16e eeuw gaande was, ontwikkelde het dorp. Rond 1750, toen zogenaamde Gietersen naar het gebied kwamen om veen af te graven, nam het aantal inwoners van beide dorpen sterk toe. Nijehaske is gelegen aan de Jousterweg. Langs Nijehaske loopt ook het Nieuwe Heerenveense Kanaal.

De groei van het nabijgelegen Heerenveen, dat op de grens van drie gemeenten lag, zorgde ervoor dat een groot deel van het dorp verdween. Het oorspronkelijke hart van Nijehaske maakt al sinds de gemeentelijke herindeling van 1934 deel uit van Heerenveen. In deze plaats is de nabijgelegen woonwijk Nijehaske naar de plaats Nijehaske genoemd. De kerk van Nijehaske staat aan de Herenwal in Heerenveen.

Uitzicht op Nijehaske

Openbaar vervoer[bewerken]

Geboren[bewerken]