Haskerhorne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haskerhorne
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Haskerhorne Wapen van Haskerhorne
Details Details
Haskerhorne
Haskerhorne
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2004) 490
Overig
Postcode 8506
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders A6 A7
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Skarsterlân
Locatie in de voormalige gemeente Skarsterlân
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Haskerhorne (Fries: Haskerhoarne, lokaal ook wel De Hoarne) is een dorp in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland en telt ongeveer 490 inwoners (2004). Tot 1 januari 2014 behoorde Haskerhorne tot de gemeente Skarsterlân.

Beschrijving[bewerken]

Haskerhorne ligt ten zuidoosten van Joure, ten zuiden van de A7. De naam zou verwijzen naar de hoek ("horne") van Haskerland, waar het dorp ligt. Haskerhorne behoorde in de middeleeuwen tot de grietenij Haskerfiifgea. Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1984 behoorde Haskerhorne tot de gemeente Haskerland.

Het dorp kent een begraafplaats, waar alle (oud-)inwoners kunnen worden begraven. Ook Hotze Brouwer ligt daar begraven. Verder heeft het dorp een eigen tennisvereniging en ook heeft Haskerhorne een eigen schooltje, de openbare basisschool 'De Lytse Mienskip' (Fries voor De kleine gemeenschap), welke voor het basisonderwijs zorgt in het dorp. Voor de jongeren in het dorp is er 't Hokje. Dit jeugdhonk is gevestigd in een oude stal die is blijven staan nadat een brand in 1972 de boerderij volledig verwoestte. Sinds 2007 beschikt Haskerhorne over zijn eigen wapen en vlag. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Dorpsbelang werd deze ontwikkeld. In 1897 werd in het dorp een coöperatieve zuivelfabriek gesticht. Deze werd in de jaren zeventig gesloten. Het dorp heeft sindsdien niet veel te bieden wat werk betreft, maar wel wat rust en genieten betreft.

Ten zuidenoosten van Haskerhorne liggen de Haulsterbossen.

Monument in het Haulsterbos

Openbaar vervoer[bewerken]

Zie ook[bewerken]