Rottum (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rottum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rottum (Friesland)
Rottum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
750[1]
Overig
Postcode 8461
Netnummer 0513
Woonplaatscode 2505
Belangrijke verkeersaders N924
Detailkaart
Kaart van Rottum
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Foto's
Rottum, oostzijde
Rottum, oostzijde
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Rottum is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Heerenveen, aan de N924 naar Rotsterhaule. In 2021 telde het dorp 750 inwoners. Naast de kern van het dorp kent het een relatief vrij groot buitengebied. In het noorden wordt het dorpsgebied begrensd door de Veenscheiding, in het oosten door de Engelenvaart en in het westen door de Rotstersloot. Sinds 2014 is er een nieuwbouwwijk, Ny Sân, welke bestaat uit de straten Koets en Albert Marten Rinkmastrjitte. In november 2015 namen de eerste bewoners hun intrek in het wijkje.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk en klokkenstoel van Rottum, Atlas Schoemaker: Friesland, 1710-1735

Rottum is het moederdorp van aantal dorpen in de omgeving. In de Middeleeuwen is het dorp ontstaan als ontginningsbasis langs de Binnendijk. De plaatsnaam zou zijn afgeleid van een rivier in de omgeving, die Ratinô zou zijn geheten maar een andere verklaring is dat vernoemd is naar een uitbuigend en uitstekend stuk land ((a)rat). Rottum is ontstaan op een zandhoogte in het veen. De eerste vermelding van de plaats is in de 13e eeuw, als Ruthne. In 1315 werd het vermeld als Rutna, in 1408 als Rotne, in 1481 als Rottim en Rottena en in 1489 als Rotthum en Rotten.

Het dorp heeft een tijdlang een eigen kerk gehad maar in 1791 werd het afgebroken nadat het jaren vervallen erbij stond. Op de begraafplaats bevindt zich wel een van de klokkenstoelen in Friesland. De oorspronkelijke klokkenstoel werd in de jaren van de twintigste eeuw vervangen door een betonnen versie. De luidklok is waarschijnlijk door Johan van Bomen gegoten en dateert uit 1443.

Van oorsprong was Rotstergaast een buurtschap van Rottum, maar is later samen met het buurtje Snakkeburen een zelfstandige dorp. Tot 1934 behoorde Rottum tot de gemeente Schoterland, waarna het onderdeel werd van de gemeente Haskerland. In 1984 ging het over naar de nieuwe Skarsterlân en deze ging in 2014 over in de gemeente De Friese Meren (De Fryske Marren).

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent sinds 1993 een eigen tennisvereniging met eigen buitenbanen, Tennisvereniging Rottum. Naast de tennisbaan is een jeu-de-boulesvereniging actief met een eigen veldje.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Rottum heeft een eigen basisschool, de Basisschool De Ynset.

Geboren in Rottum[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rottum (Friesland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.