Spannenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spannenburg
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Spannenburg
Spannenburg
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 55′ NB, 5° 42′ OL
Overig
Postcode 8522
Netnummer 0514
Woonplaats (BAG) Tjerkgaast
Belangrijke verkeersaders A6, N354
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Spannenburg (Fries: Spannenburg of Spannenburch) is een buurtschap in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noorden van Lemmer en ten noordoosten van Tjerkgaast, waar onder het formeel ook valt.

Dwars door de buurtschap loopt het Prinses Margrietkanaal. In de buurtschap kruisen verschillende landwegen uit verschillende richtingen elkaar. in het oosten gaat de Spannenburgerdijk over in de buurtschap Noed. De Strjitwei leidt in het noordwesten naar Woudsend.

Geschiedenis[bewerken]

Het Wapen van Friesland

De buurtschap is ontstaan als een buurtje rond een herberg dat vrij snel was ontstaan nadat 1848 een nieuwe rijksweg werd neergelegd. Deze weg zorgde voor de afbraak van een deel van de oude plaats Wollegaast. Wollegaast was op dat moment een buurtschap maar van oorsprong was het een dorp, dat wel niet al te groot was. Het dorp lag op het oostelijke deel van de glaciale stuwwal waarop het was ontstaan.

Aan de andere kant van deze glaciale stuwwal lag Klein(e) Gaast. Tussen de twee in is later Tjerkgaast ontstaan. Deze is de twee andere plaatsen gaan overvleugelen. Klein Gaast dunde uit tot een agrarische buurtschap, dat in de tweede helft van de twintigste eeuw benaming verdween, maar vormt nog altijd het westelijke buitengebied van Tjerkgaast. Wollegaast en Spannenburg werden in de eerste deel van twintigste eeuw nog naast elkaar gebruikt maar uiteindelijk verdwijnt de naam Wollegaast.

Spannenburg werd in 1874 voor het eerst gemeld als een plaats. De plaatsnaam is afgeleid van de naam van de kastelein van de herberg, die ook het liet bouwen. De herberg zelf was Het Wapen van Friesland geheten. De herberg is later een echt hotel geworden en het gebouw is een rijksmonument.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Spannenburg deel uit van de gemeente Doniawerstal. Daarna behoorde het tot de gemeente Skarsterlân en per 2014 valt onder de gemeente De Friese Meren.

Drinkwater en Toren van Spannenburg[bewerken]

Sinds 1937 bevindt zich te Spannenburg een productiebedrijf voor de bereiding van drinkwater. Verder staat er sinds 1972 de hoogste toren van de provincie Friesland. Deze is bestemd voor de telecommunicatie.

Sport[bewerken]

Op 28 december 1962 vond er bij Spannenburg een marathonwedstrijd op natuurijs plaats, de Ronde van Spannenburg.

Openbaar vervoer[bewerken]

Doordat er veel wegen samenkomen is Spannenburg sinds de twintigste eeuw een belangrijk overstappunt voor de streekbussen van achtereenvolgens ZWH, FRAM, VEONN, Arriva en Connexxion.

(Buslijnen worden gereden door Arriva)