Spannenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spannenburg
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Spannenburg (Friesland)
Spannenburg
Situering
Provincie Friesland
Gemeente De Friese Meren
Coördinaten 52° 55′ NB, 5° 42′ OL
Overig
Postcode 8522
Netnummer 0514
Woonplaats (BAG) Tjerkgaast
Belangrijke verkeersaders A6, N354
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Spannenburg (Fries: Spannenburg of Spannenburch) is een buurtschap in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Spannenburg ligt tussen Sloten en Sint Nicolaasga bij de brug van de N354 over het Prinses Margrietkanaal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Wapen van Friesland

De buurtschap is het restant van de plaats Wollegaast, Deze plaats is ontstaan op het oostelijke deel van een glaciale stuwwal. Nadat in 1848 de rijksweg hier werd aangelegd, bouwde Tjaas Spanneburg er een herberg met de naam Wapen van Friesland. De plaats werd in 1874 voor het eerst vermeld op de kaart. De plaatsnaam is afgeleid van de naam van de kastelein van de herberg. De herberg werd later een hotel. Het gebouw is nu een rijksmonument. Wollegaast en Spannenburg werden in de eerste deel van de twintigste eeuw nog naast elkaar gebruikt maar uiteindelijk verdween de naam Wollegaast.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Spannenburg deel uit van de gemeente Doniawerstal. Daarna lag de plaats in de gemeente Skarsterlân en per 2014 in de gemeente De Friese Meren.

Drinkwater en Toren van Spannenburg[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1937 bevindt zich te Spannenburg een productiebedrijf voor de bereiding van drinkwater. Verder staat er sinds 1972 de hoogste toren van de provincie Friesland. Deze is bestemd voor de telecommunicatie.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 december 1962 vond er bij Spannenburg een marathonwedstrijd op natuurijs plaats, de Ronde van Spannenburg.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat er veel wegen samenkomen is Spannenburg sinds de twintigste eeuw een belangrijk overstappunt voor de streekbussen van achtereenvolgens ZWH, FRAM, VEONN, Arriva en Connexxion.

(Buslijnen worden gereden door Arriva)

Zie de categorie Spannenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.