Joure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joure
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Joure, de toren van de Hobbe van Baerdt Tsjerke Hervormde kerk in straatzicht RM20833 IMG 2161 2018-04-17 11.48.jpg
de Hobbe van Baerdt Tsjerke, kerk aan de Midstraat
Vlag van Joure Wapen van Joure
Details Details
Joure (Friesland)
Joure
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 58′ NB, 5° 48′ OL
Algemeen
Inwoners (2020) 13.150[1]
Inwonersnaam Jouster
Overig
Postcode 8500 - 8503
Netnummer 0513
Woonplaatscode 2493
Belangrijke verkeersaders A6 A7 E22
Detailkaart
Topografische kaart van Joure
Topografische kaart van Joure
Foto's
Museum Joure
Museum Joure
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Joure (Fries: De Jouwer) is een plaats in de Nederlandse provincie Friesland en de hoofdplaats van de gemeente De Fryske Marren. Joure heeft 13.150 inwoners (2020).

Inwoners van Joure worden Jousters genoemd. In de volksmond worden ze ook wel Jouster Keallepoaten (kalfspoten) genoemd, naar de Friese ‘keallepoat’ (kalfspoot), een koekoffer dat de voorouders brachten aan de watergeest, uit dank dat hij hun land zoveel water had toebedacht. De keallepoat bestaat uit twee langwerpige koeken die naast en tegen elkaar aan worden gebakken en daardoor op kalfspoten lijken. Ze worden gemaakt van roggebloem, honing en verschillende kruiden.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Luchtfoto van Joure (1920-1940).

Joure is deels ontstaan bovenop een zandrug en op een oude waterkering (einde van de middeleeuwen) die vanaf het Tolhuis naar Haskerhorne liep, op de kruin van deze dijk werd de latere Midstraat aangelegd. Ook lag Joure op een kruising van waterwegen naast het voormalige dorp Westermeer. Rond 1400 werden veel kanalen gegraven door Hamburgvaarders. Zij zochten een afgelegen plaats die door kanalen en trekpaarden bereikbaar was, omdat deze plaatsen relatief veilig waren voor de bevreesde Noormannen. Toen is ook de Kolk gegraven, vanwaar ook een vaarweg "De Overspitting" naar Heerenveen gegraven werd.

In de crisisjaren van de jaren 30 van de twintigste eeuw was er veel bedrijvigheid in Joure. De turf die kwam van onder andere het Nannewiid (door turfafgraving ontstaan meer, ten zuiden van Oudehaske), werd vervoerd op pramen in Joure en overgeladen in skûtsjes. Dit overladen gebeurde op de plaats waar nu de kerk "de Oerdracht" staat.

Sommige straatnamen, zoals "Eeltsjebaes, Aukebaes en Hettebaes", herinneren nog aan de scheepswerven, waar nieuwe skutsjes en pramen werden gemaakt, maar ook veel reparaties werden verricht. Voor de oorlog was Joure deel van een uitgebreide paardentram-netwerk. Daarmee was Joure verbonden met Sneek, Lemmer en Heerenveen. De Stationsstraat is een straatnaam uit die tijd. Leuk detail is, dat er voor de aanleg van de rails eerst wegen aangelegd moesten worden. De Tramwei herinnert daar nog aan. Daarvoor was men gewend om alle vervoer per boot te ondernemen.

Joure is van oudsher geen stad, maar wel te groot om een dorp te worden genoemd. Naar Oud-Friese traditie wordt zo'n plaats een vlecke genoemd.

Over de oorsprong van de naam Joure, of De Jouwer, zijn verschillende theorieën. Veelal wordt gedacht dat het van het Friese woord Hjouwer komt, dat haver betekent.[3][4]

De naam van Joure is verder onlosmakelijk verbonden met Douwe Egberts. In 1753 begon de vader van Douwe Egberts, Egbert Douwes, aan de Midstraat in Joure een zaak in koloniale handelswaren, die is uitgegroeid tot de bekende koffiebrander. Jarenlang zat er nog een DE-winkel aan de Midstraat. Deze is op 24 oktober 2014 gesloten.

Tot de gemeentelijke herindeling van 1984 maakte de hoofdplaats Joure deel uit van de voormalige gemeente Haskerland, en daarna tot 2014 van de voormalige gemeente Skarsterlân. Daarna ging Joure deel uitmaken van de gemeente De Friese Meren.

Ten oosten van Joure liggen de Haulsterbossen. Ten noorden van Joure ligt de Haskerveenpolder. Ten westen van Joure ligt de Langweerderwielen. Joure beschikt over een subtropisch zwembad, een haven, een oud centrum en mooie waterrijke woonwijken.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1466 verwierf de vlecke het recht op een weekmarkt. Ruim 15 jaar later, in 1482, kwam hier tevens het recht op een jaarmarkt bij: Jouster Merke. Deze wordt nog ieder jaar gehouden op de vierde donderdag van september.
  • Sinds 1986 worden in Joure jaarlijks de Friese Ballonfeesten gehouden. Daarbij stijgen dagelijks 35 heteluchtballonnen op vanaf de Nutsbaan in Joure. Het evenement vindt meestal plaats in de laatste week van juli, en trekt veel toeristen. Naast het opstijgen van ballonnen bestaan de ballonfeesten uit verschillende optredens van artiesten. Sindsdien wordt Joure ook wel Balloon City genoemd met ca. 50 ballonvaarders.
  • Op de woensdag dat de ballonfeesten beginnen, wordt ook de Boerenbruiloft gehouden. Met een trouwerij, een harddraverij (paardrijwedstrijd) op ongezadelde paarden en een Ringrijderij.
  • Ook wordt in Joure elk jaar het WK solexracen gehouden. Ook dit trekt veel toeristen.
  • In augustus wordt de Romantische markt gehouden, Joure laat zich voor één dag omdopen tot een echte Mont Martre Markt. Ruim 250 kramen toveren de Midstraat om tot een prachtige en bovenal gezellige markt. De kunst- en verzamelmarkt biedt tal van nostalgische producten uit (groot)moeders tijd. De markt kent al een lange traditie in Friesland en is in meer dan vijftig jaar uitgegroeid tot een echt Fries evenement.
  • Voor het eerst werd in 2008 (24 mei) een historisch spektakel georganiseerd in Joure: Rjochtdei, een groot evenement in het centrum van Joure. De Midstraat was het centrum van het 17e-eeuwse toneel. Het jaar 1628 waarin in de vlecke Joure het nedergerecht werd gehanteerd staat centraal. In de vorm van een openluchtspel werd door grietman Hobbe van Baerdt (de burgemeester van toen) recht gesproken in de Hobbe van Baerdt Tsjerke. Daar omheen vonden allerlei activiteiten in het centrum plaats. Voor deze dag werd een speciale munt, de Jouster Sulvur Gūne uitgegeven. Op 20 mei 2010 is de Rjochtdei voor de tweede maal georganiseerd. Bij deze gelegenheid bood Ambachtelijk Friesland aan het Museum Joure een drinkhoorn aan, gesneden uit de hoorn van een rund. In het snijwerk op de hoorn zijn het wapen van Joure en dat van Hobbe van Baerdt verwerkt. De opening is bewerkt met sierzilver en de punt bevatte een eikel van zilver.[5]
  • Iedere zomer, in de laatste week van de basisschoolvakantie, worden de Jeugd Vakantie Dagen georganiseerd. Op deze kinderspeeldagen komen jaarlijks zo'n 750 kinderen per dag af. In 2011 werd het voor de 20ste keer georganiseerd.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Joure kent uiteenlopende sportverenigingen. Enkele bekende zijn Basketbalvereniging Oaters Joure, korfbal- en voetbalvereniging SC Joure, hockeyvereniging JHC Stix en volleybalvereniging VC Joure.

Kerkgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Molens[bewerken | brontekst bewerken]

Overige bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolkingsgroei 1954-2004

De bevolkingsomvang van Joure is sinds de jaren 1950 verdrievoudigd. In de tien jaar van 1993 tot 2003 is het aantal inwoners dan ook met ruim 1000 mensen toegenomen. Dit is voor Friese standaarden een forse stijging. Een daling in het inwonertal na 2003 is te wijten aan de sluiting van het plaatselijke asielzoekerscentrum.

Jaartal Bevolking Jaartal Bevolking
1913 3.726 2002 13.091
1954 4.332 2003 13.081
1959 5.332 2004 12.904
1964 6.107 2005 12.800
1969 7.180 2006 12.896
1974 9.002 2007 12.902
1993 12.077 2011 13.015
1999 12.760 2016 13.013
2000 13.845 2018 13.070

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Woonwijken[bewerken | brontekst bewerken]

(van oud naar nieuw)

Industrieterreinen[bewerken | brontekst bewerken]

In Joure zijn 5 industrieterreinen (van oud naar nieuw): Tolhúswei, Douwe Egberts, Sewei, Woudfennen (in aanbouw), De Ekers.

Parken en natuurgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Park Heremastate. Brug over de grote vijver.
Het park in 2020

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Joure ligt tussen Sneek en Heerenveen. Vlak ten zuiden van de plaats bevindt zich knooppunt Joure: een knooppunt waar de snelwegen A6 en A7 samenkomen. Het lokale openbaar vervoer wordt verzorgd door Arriva met zes reguliere busdiensten (waarvan één spitsbus), twee belbussen, één schoolbus en één opstapper. De drie interlokale sneldiensten (Qliner) worden ook verzorgd door Arriva. De scheepvaart passeert de Joustersluis naar de Noorder Oudeweg.

De rotonde in de snelweg is vervangen door fly-overs (viaduct). Men is in 2015 begonnen met de werkzaamheden hieraan. De weg vanuit Joure (Geert Knolweg) is doorverbonden met de weg naar Haskerhorne (Jousterweg). De snelweg van Sneek (A7), die toen om Joure heen draaide, is rechtdoor getrokken richting Ouwsterhaule. Bij het bereiken van de snelweg naar Lemmer, is een half sterknooppunt aangelegd. De eerste delen van het nieuwe knooppunt zijn op 13 en 14 oktober 2017 geopend.

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Joure onderhoudt goede betrekkingen met:

Bekende Jousters[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Joure van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.