De Famberhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Famberhorst
Natuurgebied
De Famberhorst (Friesland)
De Famberhorst
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Joure
Coördinaten 52° 58′ NB, 5° 47′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,03 km²
Foto's
Poel in bloemrijk grasland
Poel in bloemrijk grasland

De Famberhorst is een natuurreservaat van circa drie hectare, gelegen in de gemeente De Friese Meren. Het is een belangrijke schakel in de ecologische verbinding Friese meren, Langweerderwielen, natuurterrein De Twigen, historische windsingel de Omkromte (ten westen van de Kooilaan), De Famberhorst en Park Heremastate.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het natuurterrein gaat in het noordoosten over in Park Heremastate en het oude kerkpad Boeresingel. Ten westen wordt het gebied omsloten door de Jonkersloot, de vroegere grens tussen de gemeente Haskerland en de gemeente Doniawerstal. Aan de zuidkant grenst De Famberhorst aan windsingel de Omkromte.

De Famberhorst bestaat aan de westkant uit een hoge en brede onregelmatig gevormde polderdijk die de vroegere Jonkerspolder in samenspel met de Joustersluis tegen hoogwater beschermde. Het oostelijke deel is een drassig terrein met enkele poelen. De hoogte van het waterpeil van de poelen verschilt onderling ongeveer 75 centimeter, veroorzaakt door de ondoordringbare oerlaag ter plekke. Aan de noord- en de oostkant wordt De Famberhorst omsloten door twee monumentale windsingels bestaande uit voornamelijk inheemse bomen- en struikensoorten. Deze oude windsingels zijn van historische waarde.

Flora en Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Door de gevarieerde biotopen heeft het gebied een rijke flora en fauna waaronder soorten die op de Nederlandse rode lijst staan.

Toegankelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Famberhorst is niet vrij toegankelijk. Door de rust in het gebied kunnen de verschillende leefgemeenschappen zich ongestoord blijven ontwikkelen.

Ecologische verbindingszone[bewerken | brontekst bewerken]

Natuurgebied De Famberhorst maakt deel uit van de ecologische verbindingszone die het Friese merengebied via De Twigen en andere groene gebieden (waaronder de historische windsingel Omkromte, het natuurgebied De Famberhorst en de historische Jonkersloot) verbindt, met Park Heremastate.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Famberhorst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.