Flora en fauna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flora
Fauna

Flora en fauna is een vaste Nederlandse informele uitdrukking, waarmee gedoeld wordt op alle planten en respectievelijk dieren die in een bepaalde streek of periode voorkomen of voorkwamen. In Vlaanderen gebruikt men de uitdrukking fauna en flora. Flora duidt het plantenrijk aan; fauna het dierenrijk. De schimmels worden voor het gemak dan bij de flora gerekend.

Verklaring van de namen[bewerken | brontekst bewerken]

In de Romeinse mythologie is Flora de godin van de bloemen en de lente. In oudere teksten kun je de uitdrukking Flora's kinderen tegenkomen, waarmee bloemen wordt bedoeld. In de Romeinse mythologie is Fauna de vruchtbaarheidsgodin.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn veel samenstellingen met dit woord, zoals alpenflora, oerwoudflora, bermflora. Met het begrip wordt in engere zin een boek aangeduid dat de beschrijving van de planten in een bepaalde streek of periode bevat. De tak van de wetenschap die zich primair bezighoudt met de flora is de floristiek, een onderdeel van de plantengeografie.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Fauna is in hedendaags Nederlands het woord voor de verzameling dieren die in een bepaald gebied of periode voorkomen. De term wordt soms gebruikt in samenstellingen: woestijnfauna, diepzeefauna, steppefauna enz. Het woord fauna wordt ook gebruikt voor een boek waarin het dierenleven in een bepaald gebied of periode wordt beschreven. De term werd het eerst gebruikt door Linnaeus in de titel van zijn werk uit 1746: Fauna Suecica. De wetenschap die zich primair met de fauna bezighoudt, is de dierkunde of zoölogie.