Flora en fauna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Calypso bulbosa var. occidentalis (1).jpg
Animals.gif

Flora en fauna is een vaste Nederlandse uitdrukking waarmee gedoeld wordt op alle planten en dieren die in een bepaalde streek of periode voorkomen. In Vlaanderen gebruikt men de uitdrukking fauna en flora. Flora duidt het plantenrijk aan; fauna het dierenrijk.

Flora[bewerken]

In de Romeinse mythologie is Flora de godin van de bloemen en de lente. In oudere teksten kun je de uitdrukking Flora's kinderen tegenkomen, waarmee bloemen wordt bedoeld. Er zijn veel samenstellingen met dit woord: alpenflora, oerwoudflora, bermflora, enz. Flora betekent in engere zin: het boek dat de beschrijving van de planten in een bepaalde streek of periode bevat, bijvoorbeeld: Zoek het maar op in de flora van Nederland. De wetenschap die zich primair bezighoudt met de flora is Botanie, ook plantkunde of fytologie genoemd. Aparte vermelding verdient Floristiek, de bestudering van wilde planten in een bepaald gebied.

Fauna[bewerken]

In de Romeinse mythologie is Fauna de vruchtbaarheidsgodin. Fauna is in hedendaags Nederlands het woord voor de verzameling dieren die in een bepaald gebied of periode voorkomen. De term wordt soms gebruikt in samenstellingen: woestijnfauna, diepzeefauna, steppefauna, enz. Het woord fauna wordt ook gebruikt voor een boek waarin het dierenleven in een bepaald gebied of periode wordt beschreven. De term werd het eerst gebruikt door Linnaeus in de titel van zijn werk uit 1746: Fauna Suecica. De wetenschap die zich primair met de fauna bezighoudt, is Zoölogie of dierkunde.

Zie ook[bewerken]

Planten

Dieren