Cyclamen coum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cyclamen coum
Cyclamen coum
Cyclamen coum
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Asteriden
Orde: Ericales
Familie: Primulaceae
Geslacht: Cyclamen
Ondergeslacht: Cyclamen subgen. Gyrophoebe
soort
Cyclamen coum
Mill. (1768)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cyclamen coum, soms de rondbladige cyclaam of cyclaam van Coa (Oost-Cilicië), waar deze soort veelvuldig voorkomt – niet van het eiland Kos, waar hij niet inheems is –, wordt gevonden van Bulgarije tot het noorden van Israël, zowel in kust- als bergstreken.

Beschrijving[bewerken]

Cyclamen coum is een zeer variabele soort.

De bladeren zijn ronde of niervormig met of zonder witte tekening. Zij komen in de herfst uit en blijven tot het einde van de lente.

De bloemen, die meer gedrongen zijn dan die van andere soorten, bloeien – als het weer wat meezit – van eind december tot midden april. De kleur van de bloemen varieert van wit tot magenta met een paarsachtige vlek aan de basis; f. albissimum, met glanzende egaal groene bladeren, heeft puur witte bloemen (zonder vlek aan de basis).

Infraspecifieke taxa[bewerken]

Bepaalde planten – ‘scented’ genoemd – hebben geurende bloemen.

In de bergachtige streken in het noordoosten (Turkije, Georgië en de Kaukasus) vinden we de ondersoort caucasicum (K. Koch) O. Schwarz met hartvormige bladeren en grotere bloemen.

Opmerkingen[bewerken]

Het taxon Cyclamen ×atkinsii T. Moore ex Lem., oorspronkelijk beschouwd als een hybride tussen Cyclamen coum en Cyclamen persicum - onwaarschijnlijk omdat die twee soorten niet hetzelfde aantal chromosomen hebben -, wordt thans beschouwd als een variante van Cyclamen coum.

De geïsoleerde exemplaren uit de Krim werden Cyclamen kuznetzovii Kotov & Czernova benoemd. Thans beschouwen de meeste botanici deze benaming als zonder taxonomische waarde en dus als synoniem van Cyclamen coum [1][2].

Cultivars[bewerken]

Verscheidene cultivars van Cyclamen coum werden geselecteerd voor hun bladeren, bloemen of beiden. Enkele favorieten:

  • ‘Golan Heights’ is een uitstekende selectie van f. albissimum.
  • ‘Blush’ heeft zilverkleurige bladeren met een fijne groene rand en lichtroze bloemen.
  • ‘Maurice Dryden’ is een selectie van de voorgaande met witte bloemen.
  • ‘Tilebarn Elizabeth’, eveneens met zilverkleurige bladeren, heeft tweekleurige bloemen.
  • ‘Tilebarn Graham’ heeft mooi roze, gebogen bloemblaadjes.

Hybriden[bewerken]

Cyclamen ×drydenii, een kruising tussen Cyclamen coum en Cyclamen alpinum, heeft tussenliggende eigenschappen, dat wil zeggen ronde bladeren en horizontale, propellervormige kroonbladen.

Kweek[bewerken]

Cyclamen coum en zijn cultivars brengen al kleur in de tuin voor de eerste sneeuwklokjes, lenteklokjes, winterakonieten krokussen uitkomen.

Cyclamen coum subsp. coum et caucasicum, net als de meeste van hun selecties, zijn winterhard en verspreiden zich overvloedig. Zware vrieskoude kan de bladeren, die in de herfst verschijnen, wel beschadigen.

Referenties[bewerken]

  1. FRITSCHIANA 55 - Floristic endemism in the Crimea[dode link]
  2. Janis Ruksans, Buried Treasures: Finding and Growing the World's Choicest Bulbs, p. 113, Timber Press, 2007 - ISBN 0881928186