Asteriden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asteriden
Lactuca virosa - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-213.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade
Asteriden
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Asteriden is de naam die in de 23e druk van de Heukels' Flora van Nederland gebruikt wordt voor een groep planten. Het is een vertaling van de naam "asterids" uit het APG II-systeem (2003). De Asteriden horen tot de 'nieuwe' tweezaadlobbigen.

In zijn totale omgrenzing omvat deze groep zo ongeveer de soorten welke in het Cronquist systeem (1981) hoorden tot de subklasse Asteridae en daarvóór tot de Sympetalae. De interne indeling is echter geheel anders.

De bedoelde groep is een clade: het is dus geen taxon met een rang of een botanische naam. De groep omvat, naast enkele basale ordes, als voornaamste groepen, de clades Lamiiden ("euasterids II") en Campanuliden ("euasterids II"). Rekening houdend met de extrapolatie van het Nederlandstalig gebied naar de hele wereld zal deze groep bestaan uit:

waarbij de familie tussen [+ ...] optioneel is.

In Mabberley's Plant-book (2008) krijgt deze groep wel een formele naam en rang: de onderklasse Asteridae.

Voor deze groep is ook een PhyloCode-naam gepubliceerd die gebruikt kan gaan worden als de PhyloCode ooit in werking treedt, te weten Asteridae (dan wel /Asteridae). Dit is geen botanische naam, en de naam heeft geen rang: het is dan de clade /Asteridae.