Zustergroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een zustergroep, ook wel zustertaxon of adelfotaxon (letterlijk 'broedertaxon'; vergelijk Frans: groupe frère) genoemd, is een begrip uit de cladistiek. Twee taxa zijn zustergroepen als ze direct afstammen van een gemeenschappelijke vooroudersoort. Voorbeeld de Opisthokonta en de Amoebozoa hieronder:

clade
 Unikonta 

Supergroep Opisthokonta (met dieren en schimmels)Supergroep Amoebozoa
clade Bikonta 


Op het niveau van soorten spreekt men van zustersoorten. Een supersoort bestaande uit twee zustergroepen wordt een soortenpaar genoemd.

Bij fylogenetisch onderzoek naar uitgestorven groepen worden twee soorten ook als zustersoorten aangeduid als zij in een door cladistische analyse gevonden stamboom als elkaars nauwste verwanten en direct afstammelingen van eenzelfde gemeenschappelijke voorouder uitvallen — ook als het gezien de beperkte gegevens waarschijnlijk is dat dit resultaat een te eenvoudig beeld geeft van de werkelijkheid.

Levert de analyse een polytomie op: een "kam" van drie of meerdere taxa waartussen de preciezere verwantschap (nog) niet kan worden vastgesteld, dan spreekt men niet van zustergroepen. Voorbeeld binnen de Bikonta:clade
 Bikonta 

Supergroep ExcavataSupergroep Rhizaria (met o.a. de Radiolaria en de Foraminifera)Supergroep Chromalveolata (met o.a. de bruinwieren, de kiezelwieren, de dinoflagellaten, de ciliaten en de sporozoën)Supergroep Archaeplastida (met roodwieren, groenwieren en de overige planten)
clade Unikonta 


Zie ook[bewerken]