Archaeplastida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Archaeplastida
Fossiel voorkomen: Mesoproterozoïcum - heden
Bowenia serrulata
Bowenia serrulata
Taxonomische indeling
Domein: Eukaryota
Clade: Bikonta
Clade
Archaeplastida
Adl et al., 2005
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Archaeplastida of Primoplantae vormen een van de vijf taxonomische supergroepen binnen de eukaryoten, levensvormen met een celkern. De groep Archaeplastida omvat de roodalgen (Rhodophyta) en de Viridiplantae met de Streptobionta, de groenwieren en Embryophyta (landplanten). Deze supergroep als geheel worden soms opgevat als de groep van de planten, maar deze term wordt ook wel op een lager niveau gebruikt zoals de landplanten, dus zonder de verschillende algengroepen.

Cladogram domeinen en supergroepen

Fylogenetische stamboom van domeinen en supergroepen

Archaeplastida bezitten plastiden die voor fotosynthese zorgen en bladgroen (chlorofyl) dat ze een groene kleur geeft. De plastiden worden verondersteld afkomstig te zijn van een endosymbiose met een blauwalg. Ze zijn in bepaalde groepen Archaeplastida gereduceerd of (secundair) weer verloren gegaan. De meeste Archaeplastida bezitten celwanden gemaakt van cellulose. De cristae van de mitochondriën zijn vlak. Archaeplastida gebruiken het koolhydraat zetmeel om energie op te slaan.

Indeling[bewerken]

De Archaeplastida worden daar onderverdeeld in twee rijken. Onderstaand cladogram toont de positie van de supergroep van de Archaeplastida, van de zustergroepen, en van de dochtergroepen: de rijken.[1]

Fylogenetische stamboom van de Archaeplastida

Fylogenetische stamboom van de Archaeplastida