Alveolatae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het rijk Alveolatae (Cavalier-Smith 1991/1993) is gekenmerkt doordat de eencellige organismen een membraan-omringd zakje hebben net onder het celmembraan: de alveoli. De functie van deze zakjes is nog onbekend.

Er worden drie stammen onderscheiden:

  • Stam Ciliophora (Doflein 1901) of Ciliata worden zo genoemd om hun gebruik van cilia om te bewegen en te eten. De ciliata hebben 2 kernen: een micronucleus en een macronucleus. Een macronucleus bevat vaak meerdere kopieën van het genoom van de cel. Een bekend voorbeeld is het pantoffeldiertje (Paramecium).
  • Stam Apicomplexa (Levine 1970) of Sporozoa zijn parasieten bij dieren, en sommige veroorzaken ernstige ziekten. Ze worden gekenmerkt door een complex dat gespecialiseerde organellen bevat om gastheercellen of weefsels binnen te dringen: de apex. Tot deze groep behoort ook Plasmodium, de parasiet die malaria veroorzaakt.
  • Stam Dinoflagellata (Bütschli 1885) zijn aanwezig in fytoplankton en worden gekenmerkt door hun flagella die zo zijn geplaatst dat de dinoflagellata draaien als ze door het water bewegen.