Plasmodium (eencellige)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plasmodium
Ringstadium van Plasmodium falciparum in een geïnfecteerde erytrocyt
Ringstadium van Plasmodium falciparum in een geïnfecteerde erytrocyt
Taxonomische indeling
Rijk:Protista
Stam:Apicomplexa
Klasse:Aconoidasida
Orde:Haemosporida
Familie:Plasmodiidae
Geslacht
Plasmodium
Welch, 1897
Afbeeldingen Plasmodium op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plasmodium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Een Plasmodium

Plasmodium is een geslacht van protista. Een infectie met dit geslacht staat bekend als malaria. De parasiet wordt verspreid door twee gastlichamen: een steekmug (de vector) en een gewervelde. Van de 200 bekende soorten Plasmodium, kunnen er 10 mensen infecteren. Andere soorten richten zich onder andere op vogels, reptielen en knaagdieren.

Steekmuggen van het geslacht Culex, Anopheles, Culiceta, Mansonia en Aedes kunnen dienstdoen als vector van de Plasmodium. De vector van de voor mensen schadelijke variant behoort tot het geslacht Anopheles.

Geschiedenis[bewerken]

Het organisme werd voor het eerst ontdekt door Laveran op 6 november 1880 in een militair ziekenhuis in Constantine, Algerije. Manson kwam in 1894 met de hypothese dat de Plasmodium kon worden overgebracht door muggen. Deze hypothese werd in 1898 met een experiment van de Italiaanse professor Giovanni Battista Grassi en de Britse arts Ronald Ross bevestigd. Ross kreeg voor deze ontdekking de nobelprijs in 1902.

De naam Plasmodium werd bedacht in 1885 door Marchiafava en Celli. Anno 2007 waren er van dit geslacht 200 soorten bekend.[1]

Soorten[bewerken]

     

Voetnoten[bewerken]

  1. Chavatte J.M. et al. (2007) Probable speciations by "host-vector 'fidelisation'": 14 species of Plasmodium from magpies. Parasite 14(1):21-37

Externe links[bewerken]