Gastheer (biologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parasiterende mijten op een hooiwagen.

Een gastheer of waard is in de biologie een organisme dat een ander organisme draagt. In de regel heeft een gastheer geen voordeel bij de samenwerking maar heeft ook niet altijd last van zijn gast, die soms alleen gebruikmaakt van een gastheer om zich te vervoeren van de ene naar de andere locatie. Een voorbeeld hiervan zijn parasitaire mijten die wel eens op insecten gevonden worden. Ze laten zich slechts vervoeren naar bijvoorbeeld het nest of een mesthoop om over te springen op een andere gastheer, die soms wel geparasiteerd wordt. Bastaardschorpioenen, een groep van 1 à 2 millimeter lange spinachtigen, laten zich enkel en alleen verplaatsen middels andere insecten en verspreiden zich op deze manier.

Tussen gastheer en gast kunnen verschillende relaties bestaan, bijvoorbeeld parasitisme, wat schadelijk is voor de gastheer, of symbiose, waarbij beide partijen profiteren. In het laatste geval is er niet altijd sprake van gastheer en gast, bij commensalisme werken twee verschillende organismen weliswaar samen maar kunnen ook makkelijk zonder elkaar.

Parasieten echter zouden niet bestaan zonder gastheer en hebben soms zelfs verschillende gastheren nodig voor hun ontwikkeling. Zo hebben veel lintwormen achtereenvolgens twee, andere zelfs drie gastheren. Teken hebben 1 tot 3 gastheren, en kunnen zodoende ziekten overbrengen van de ene gastheer naar de andere. Het bijzondere aan teken is dat ze zowel een made-achtig larve-stadium kennen als een nimf-stadium van nog niet geslachtsrijpe maar sterk gelijkende nimfen.

Zie ook[bewerken]