Bastaardschorpioenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bastaardschorpioenen
Kaldari pseudoscorpion 01.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Chelicerata
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Orde
Pseudoscorpiones
de Geer, 1778
Afbeeldingen Bastaardschorpioenen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bastaardschorpioenen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De bastaard- of pseudoschorpioenen (Pseudoscorpiones of Pseudoscorpionida) vormen een orde van ongewervelde dieren die behoort tot de klasse van Arachnida (spinachtigen).

Kenmerken[bewerken]

De lengte varieert tussen de twee en acht millimeter. Het zijn net zoals de zweepstaartschorpioenen géén schorpioenen en ze missen de gifstekel aan de achterzijde. Wel hebben de pseudoschorpioenen gifklieren in het beweegbare (onderste) deel van de schaar.

Bastaardschorpioenen zijn kleine schorpioenachtige diertjes met een plat, peervormig lichaam met acht poten opgebouwd uit vijf segmenten. De kleur van het lichaam kan geel tot donkerbruin zijn terwijl de scharen van het diertje vaak een afwijkende kleur hebben.

Leefwijze[bewerken]

Het gif in de scharen wordt gebruikt om de kleine prooidiertjes, zoals springstaarten, mijten, kevers en vliegenlarven, mee te verlammen waarna een sap wordt gebruikt om de prooi deels op te lossen. De opgeloste delen worden weer opgeslurpt en hiermee voedt de bastaardschorpioen zich. Sommige soorten bewonen mierennesten, waar mieren worden verorberd. De vrouwtjes klampen zich vaak vast aan andere dieren om zodoende naar een andere habitat te worden gedragen. Ze leiden een verborgen bestaan op de grond, onder afgevallen bladeren, in mos of rottende planten, onder stenen of schors van dode of zieke bomen en in grotten. Sommige soorten komen voor in rotsspleten aan de zeekant, terwijl anderen zijn gebonden aan opgeslagen producten.

Voortplanting[bewerken]

De eieren worden afgezet in een speciale broedzak. Ze vervaardigen zijden nesten, waarin ze hun jongen grootbrengen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Er leven ten minste 23 soorten in Nederland[1], de meeste hiervan leven in het zuiden van Nederland; voornamelijk Limburg en komen in verwarmde kassen voor. [2][3]

Er zijn 3385[4] bastaardschorpioenen beschreven, en er worden geregeld nieuwe soorten ontdekt. Ze komen wereldwijd voor zelfs in gebieden met een gematigd klimaat. In de tropen en subtropen worden echter de meest diverse soorten en grotere populaties aangetroffen.

Taxonomie[bewerken]

Zie ook[bewerken]