Kippenhok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een kippenhok
Een haan en een hen in een hok

Een kippenhok is een "huisje" of hok waarin kippen slapen, meestal eieren leggen en ook broeden. Het is vaak gemaakt van hout en kippengaas. Een kippenhok staat vaak in de achtertuin van een woning.

De meeste kippenrassen zitten graag op een zitstok. Dit is een stok, bevestigd aan twee overstaande zijden van het hok. De zwaardere kippenrassen zoals de cochin en brahma zitten liever op de grond, omdat ze vaak moeite hebben om met hun grote lichaam op een stok te zitten.

Het is aan te raden om bij het plaatsen van een kippenhok rekening te houden met de regen- en windzijde. De ingang van het hok dient richting het oosten of het zuiden te staan. Het kippenhok kan ook het best zo weinig mogelijk kieren bevatten, omdat zich in kieren luizen en andere parasieten ophouden. Als vloerbekleding in het hok wordt stro, hooi, houtkrullen of hennepstrooisel gebruikt. Vaak wordt in een groter hok de helft tot een derde van de oppervlakte voorzien van een mestrooster.

De nestkast[bewerken]

In elk kippenhok dient een nestkast aanwezig te zijn. Een nestkast is de plaats waar kippen hun nest kunnen hebben en doorgaans de eieren zullen leggen. De nestkast dient zich in het donkerste gedeelte van het hok te bevinden en wordt doorgaans in de buurt van de zitstok bevestigd.

Kippenren[bewerken]

Een kippenren is dat deel van het kippenhok dat geen dak heeft, maar met kippengaas is afgesloten. De kip loopt dus "buiten", maar kan er niet uit.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek kippenhok op in het WikiWoordenboek.