Cochin (kippenras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cochin

De Cochin is een zwaar kippenras dat oorspronkelijk uit China komt. De Cochin komt voor in zowel krielvorm als groothoender.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke Cochin, die vroeger 'Cochinchina-hoen' werd genoemd, ontstond uit Chinese kippenrassen en leek nauwelijks op het huidige type. Europese en Amerikaanse fokkers hebben door middel van selectieve fok de hedendaagse Cochin gevormd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Cochin hen

De Cochin is een van de grootste en zwaarste rassen. De groothoen-hennen worden gemiddeld 4000 gram, hanen 5250 gram. De krielen wegen rond de kilo. De dieren hebben veel ronde vormen en zijn breed gebouwd. Opvallend is de grote hoeveelheid veren. Ook de poten zijn volledig beveerd. Cochins hebben een extra teentje. Het ras wordt gefokt in zwart, blauw, wit, buff, zwartbont, koekoek en meerzomig patrijs.

Cochins zijn rustige kippen die nauwelijks vliegen. Mede daardoor zijn ze populaire hobbykippen. De eierproductie ligt rond 170 eieren per jaar.

De cochin legt in verhouding tot haar lichaamsgewicht kleine eieren. Door de zeer sterke broedlust is het aantal eieren niet groot. Wel zijn de cochins goede winterlegsters. Ze zijn al broeds in februari of maart en broeden twee-, drie- tot viermaal achter elkaar.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]